Foto: TT

Ökat stöd till kulturtidskrifter

Uppdaterad
Publicerad

93 kulturtidskrifter får dela på 20 miljoner kronor. Det är en ökning med en miljon kronor jämfört med 2015. Dessutom får fler tidskrifter stöd än tidigare.

I år får 13 fler kulturtidskrifter stöd än förra året. Sveriges kulturtidskrifters ordförande Siri Reuterstrand är glad över beskedet.

– Ju fler som får, desto bättre. Vi vet att de väldigt små summorna betyder mycket för de som får dem. Jag har sett att det är många som hurrat i dag, som inte fått något stöd förut. Kultwatch och Staden, till exempel, säger hon.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mindre pengar till fler aktörer

Siri Reuterstrand säger att den tidigare tendensen att ge större summor till några få aktörer tycks ha avstannat.

– Den gradvisa höjningen har de frusit i år, så att de större tidningarna ligger kvar på samma nivå eller lite mindre.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat är kulturtidskriftsbranschen i ständig kris. Det statliga stödet var förra året på 19 miljoner kronor, att jämföra med 1986 då det låg på 17,5 miljoner.

Kritiserade förslag på minskat stöd

För ett år sedan lades det fram ett förslag från kulturutskottet att kapa budgeten till kulturtidskrifterna med 15 miljoner, vilket hade inneburit en sänkning på drygt 75 procent. Detta förslag drogs tillbaka efter kraftig kritik. Och nu sker alltså en höjning av stödet, från 19 till 20 miljoner.

För att komma upp i samma ekonomiska nivå som på 80-talet hade minst 35 miljoner behövts, enligt Siri Reuterstrand. Men hon är positiv till tillskottet, särskilt med tanke på den radikala minskning som föreslogs i fjol.

– Varje höjning är ju bra, det vore man dum om man inte tyckte. Men jag tycker självklart att det skulle vara mycket mer. 20 miljoner jämfört med 19 är ingen jätteskillnad.

Omprioritering

Även på Kulturrådet är man smått blygsamma kring det ökade anslaget. Jan Kärrö är handläggare på Kulturrådet.

– En miljon kanske inte alla skulle se som en satsning. Men det finns ett stort behov av pengar, säger han.

Ökningen av stödet har skett inom ramen för statens litteraturanslag. Vilket, om något område, kommer att få stå tillbaka på bekostnad av kulturtidskrifternas tillskott är i nuläget oklart.

– Det är en liten omprioritering, säger handläggaren Jan Kärrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet