Ny tids monter på Göteborgs bokmässa. Foto: Rebecca Lundberg/SVT

Nya tider känner sig välkomna på bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets bokmässa i Göteborg har den högerextrema tidningen Nya tiders närvaro väckt starka känslor. Bojkott, bus och manifestationer har föreslagits som åtgärder av kritiker. Men i Nya tiders monter har man den första mässdagen inte märkt av protesterna.

– Det är jätteroligt att vara här och det är skön stämning. Det har inte hänt någonting. Inga incidenter över huvud taget. Trevliga människor som är nyfikna kommer fram och snackar bara, säger skribenten Perra Winberg.

Stämningen är god i monter C01:39. Här säljs lösnummer och på veporna står det skrivet att en ny tid kräver ny media. Alternamedia, som ger ut Nya tider, ger också ut böcker. I sortimentet märks titlar som ”Romer i Sverige”, där romernas ”renhetsföreställningar beskrivs och förklaras, liksom hur de försvarar sin livsform”.

Bokmässan 2016

”Vi trivs verkligen”

Perra Winberg, som kallar sig sanningssägare och verklighetsförmedlare, har inte märkt av några protester över Nya tiders närvaro på bokmässan i Göteborg.

Näe, absolut inte. Det är ingen som har sagt någonting. Ingen som har tittat snett på en eller sagt något ens. Det är jätteskön stämning och vi trivs verkligen. Våra grannar här är ju glada för vi har fått uppmärksamhet och då kommer folk hit, och då får de också uppmärksamhet. Så det är lite win win för oss som är i området här, säger han.

Göran Greider med tejp

Men alla tycker inte att stämningen på mässan är fullt lika härlig. Under torsdagskvällen anordnade Sveriges författarförbund en manifestation med anledning av Nya tiders närvaro. Författarna Gunnar Ardelius och Göran Greider var ett par av de hundratal som vandrade i en mänsklig kedja med förtejpade munnar runt mässgolvet.

– Vi är för allas yttrandefrihet men samtidigt måste vi ju ta upp fighten mot de som förföljer oss på grund av det vi skriver. En tredjedel av Sveriges författare har ju blivit utsatta för hot under sin författarkarriär. Och en majoritet av de hoten kommer från högerextremt håll. Det väcker en stark oro hos många av våra medlemmar, säger Gunnar Ardelius, som är ordförande i Sveriges författarförbund.

Bojkott och bus

I dagens Expressen skriver journalisten Lisa Bjurwald att de initiativ som hittills skett med anledning av Nya tiders närvaro är ryggradslösa, och hon väljer att ställa in alla sina programpunkter på mässan. Även göteborgska tidningen Djungeltrumman och serietecknaren Lina Neidestam har valt att bojkotta. I östra Göteborg anordnar syndikalistiskt forum en alternativ bokmässa, där besökarna utlovas en upplevelse fri från ”köpstark medelklass och rasister”. 

På plats på själva mässan var motståndet mot Nya tider under premiärdagen ganska lågmält. Förutom kvällens manifestation har Svenska förläggareföreningen tryckt upp antirasistiska tygpåsar som pryds av en teckning av Lilla Berlin och texten ”Bokälskare mot rasister”. Påsen delas ut till de kunder som köper böcker av de förlag som är anslutna.

Aftonbladets Åsa Linderborg gick tidigt ut och manade till organiserat ”bus” mot Nya tider.

– Med bus menade jag till exempel att man kan få bibliotekarier att bilda en kö, och komma med förslag på en bok som kan förändra tänkandet, säger Åsa Linderborg.

Uppmuntrar till stilfulla protester

Under torsdagseftermiddagen kände hon inte till om något sådant ännu skett, men Åsa Linderborg tycker till skillnad från Lisa Bjurwald inte att det är något fel på kultursveriges kampanda.

– Det är en svår avvägning det där. Att protestera är en sak, men man kan inte protestera så att man skadar någon eller saboterar för någon. Yttrandefriheten kräver att man får säga emot. Men sabotage blir något annat. Man kan göra stilfulla och snygga protester ändå.

Ta debatten

– Sedan tycker jag att det är dags att vi börjar ta debatten med nazister och högerextremister och högerpopulister, om deras världsbild och deras människosyn. Jag tror att strategin att säga att de inte ska få prata, inte få demonstrera, inte få finnas, den har nått vägs ände. Nu får vi börja snacka om sakfrågorna, tror jag.

Kommer du själv gå och prata med dem?

– Jag har varit på väg hela dagen för att gå och hälsa på dem. Jag har fortfarande inte kommit i väg, för jag har blivit upptagen med annat. Nu har vi bråkat med varandra så länge så då kan man lika gärna hälsa, säger Åsa Linderborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet