Gripandet av Hamza Yalcin är politiskt, menar Jonathan Lundqvist, ordförande för reportrar utan gränserm Foto: Privat/Anders G Warne

Reportrar utan gränser: Gripandet är politiskt motiverat

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps i Barcelona under torsdagen misstänkt för terrorbrott. Organisationen Reportrar utan gränser avfärdar nu anklagelserna som en sätt för den turkiska regimen att tysta kritiska röster.

Reportrar utan gränser begär att spanska myndigheter avfärdar Turkiets begäran och att Hamza Yalcin ska få fortsätta till Sverige, skriver organisationen i ett meddelande på deras hemsida.

Det var under torsdagen den 3 augusti som journalisten och författaren Hamza Yalcin greps i Barcelona under en semesterresa. Yalcin kom till Sverige för över 30 år sedan och har skrivit för den regimkritiska tidningen Odak Dergisi under sin tid i Sverige. I den internationella efterlysning som har gått ut, utfärdad av de turkiska myndigheterna, anklagas Yalcin för terrorbrott.

LÄS MER: Svensk journalist gripen i Spanien

– Utvecklingen vi har sett sedan den misslyckade statskuppen förra året är att regimen anklagar journalister för att stödja terrorism, i syfte att tysta kritiska röster. Detta är helt uppenbart ett försök att nå ännu längre, att komma åt även de reportrar som inte finns i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Lundqvist ser gripandet av Yalcin som en maktuppvisning av Turkiets president Erdogan:

– Vi vet inte varför de riktar in sig på Hamza, men de här processorna bedrivs godtyckligt. Det spelar inte så stor roll vem man markerar mot, effekten blir att journalister tänker ”det kan bli jag nästa gång”. Det är bekvämt för regimen att inte åtala alla turkiska journalister, så länge man kan kontrollera dem med självcensur och rädsla.

”Väldigt oroväckande”

Även yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN är oroande över händelseutvecklingen.

– Med bakgrund av det som har hänt det senaste året, att turkiska myndigheter har gripit över 40.000 människor varav väldigt många har haft lösa anklagelser eller ingen bevisning, så är det här väldigt oroväckande och väldigt respektlöst, sade Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN i Aktuellt under måndagen.

– Erdogan visar ingen som helst respekt som helst gentemot EU när man griper EU:s medborgare, säger hon.

Jonathan Lundqvist pekar på att gripandet av Hamza Yalcin sammafaller med den pågående rättegången mot 17 av tidningen Cumhuriyets reportrar, som står åtalade för samma sak. Sedan den mmisslyckade statskuppen har Turkiets regering gripit hundratals journalister i landet. Om Yalcin utvisas riskerar han 40 års fängelse, enligt Lundqvist.

– Det vore konstigt om Spanien lämnade ut honom. Sverige och Spanien är båda medlemmar i EU och har sannolikt en liknande bild av utvecklingen i Turkiet det senaste året. Vår förhoppning är att detta ska tolkas som en politiskt åtal och ogiltigförklaras.

LÄS MER: Rekordstort antal journalister fängslade i Turkiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.