Författaren och ståuppkomikern Melody Farshin berättar i klippet om sin roman 100K. Foto: Erik Simander

Melody Farshin avslutar hyllad bokserie om förortsvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Melody Farshin är för många kanske mest känd som ståuppkomiker, men har också skrivit flera kritikerhyllade ungdomsromaner. I december prisades hon av förlaget Natur & Kultur för ”ett intensivt, vildsint, brännande språk som får unga att läsa sina första romaner”. ”100K” heter nya boken som avslutar trilogin om tvillingarna Aisha och Ali i en miljonprogramsförort.

Första delen,”Miizeria”, kom 2018 och nu avslutas trilogin med ”100K”. Romanerna utspelar sig i en icke namngiven förort och handlar om tvillingarna Aisha och Ali, deras vänner och föräldrar – och hur alla deras liv förändras när Alis bästa vän Osman skjuts till döds.

Melody Farshin är ståuppkomiker i grunden. Hon berättar att det inte var svårt att ställa om från att skriva för scenen till att skriva böcker för tonåringar. De kritikerhyllningar och pris hon fått från förlaget Natur & Kultur hon fått för hur hon använder slang och skapar nya språkliga bilder tar hon med ro, och säger att det är att det är ett språk hon omges av.

– Det är inte ansträngt för mig att skriva med slang. Jag har sett slang användas fel gång på gång, när man jättegärna vill peta in något som har med orten att göra för att det är trendigt. Men man kanske inte är därifrån och då blir det som när man fejkar göteborgska – det faller platt.

Berättelser för dem som står utan

”100K” handlar som de tidigare böckerna om tvillingarna Aisha och Ali, deras kompisar, förälskelser och relationen till föräldrar och ett samhälle som inte riktigt fattar hur mycket dom alla kämpar.

Melody Farshin läste själv mycket när hon växte upp, men hade svårt att hitta berättelser och karaktärer hon kunde känna igen sig i.

– Min huvudmålgrupp är miljonprogrammens barn. Vi har inte så mycket litteratur som är skapad av och för oss själva, säger hon och fortsätter:

- Det är sällan vi ens får ha en personlighet eller en karaktär, en egen story, egna drömmar och mål – som alla andra karaktärer har. Därför ville jag skriva. Jag ville skapa berättelser för den som står utan.

Skjutningarna en pandemi

Titeln på den nya boken ”100K” syftar på priset för det mord som slår sönder tillvaron för alla karaktärerna i boken.

– Jag hade önskat att vi hade kunnat skriva böcker om förorten som reflekterar hur vi lever idag utan att ens nämna dödsskjutningarna, men då hade jag ljugit.

– Vi lever alla i skuggan av det, vi lever bland anhöriga som sörjer, vi lever bland begravningar. Det här är en jättestor pandemi i våra orter som inte tas på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.