Mer mångfald i media – men kunskap om texturerat hår saknas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allt mer mångfald bland människor som syns inom mode och media. Samtidigt berättar svarta modeller och mediaprofiler att det saknas kunskap om deras hår, att de får göra stylistjobbet själva och blir dåligt bemötta.

Under vårens modeveckor rapporterade Vogue business att representationen av olika ursprung var stor. Men bakom kulisserna fick svarta modeller med texturerat hår, det vill säga lockigt eller krulligt, fixa sina egna frisyrer.

“De gör häftiga frisyrer på alla andra och jag sitter här och känner mig udda eller som en börda. Ett rum fyllt av stylister och ingen kan göra mitt hår”, säger en modell på Tiktok

Twitter skriver supermodellen Leomie Anderson:  

“Att vara en svart modell är att göra andra människors jobb och inte få betalt för extra arbete”.

”Vågar knappt röra”

Frisören Elizabeth Sise stajlar håret på flera kända svarta mediaprofiler, modeller och artister. 

– Vi är en minoritet, självklart har jag förståelse för varför det är så här. Men stylisterna måste ta initiativ till att lära sig, i dag vågar de knappt röra ens hår. Och för att stå framför kameran måste du känna dig fin och självsäker för att kunna göra ett bra jobb.

För att utveckla branschen håller frisörerna Sarah Åsard och Chanel Faltin, från utbildningsföretaget Urban Academics, utbildningar i texturerat hår. Studenterna är allt från stylister på tv-bolag och agenturer till gymnasieelever.

Svenska Big Brother-stjärnan

Medieprofilen Nardos Alberto ser positivt på att stylister utbildas i fler hårtyper.

2021 var hon finalist i realityprogrammet Big Brother Sverige där deltagarna erbjöds en ”makeover” och fick önska en ny frisyr. Men när Alberto ville färga håret fick hon svar att det skulle ta för lång tid, berättar hon. Istället fixade hon håret själv medan de andra deltagarna fick professionell hjälp av frisör.

– Jag hade en extra peruk med mig och då sade de “men ta bara peruken”. Det är klart att jag kände mig liten och utanför. 

Kulturnyheterna har sökt TV4 och Big Brother. Till Aftonbladet sade den exekutiva producenten:

– Vi anlitade en frisör med erfarenhet av de olika typer av hår som skulle göras, det är tråkigt om Nardos inte kände sig nöjd.

Fakta: Texturerat hår och hårtyper

Texturerat hår innebär allt hår som inte är rakt utan är vågigt, lockigt eller krulligt.

När det kommer till vågigt, lockigt och krulligt hår använder vissa frisörer också en skala för hårtyper. Där ”1A” motsvarar rakt hår och typ ”4C” ett väldigt krulligt hår med sicksackiga lockar.

Källa: Urban Academics

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.