Nora Karltun har haft problem med eksem och blödande sår från hårbotten efter de starka kemikalierna som en rakpermanent innehåller, det berättar hon i SVT Edits “Mitt afro och jag”. Men hon är rädd för omgivningens reaktioner på hennes naturliga hår.
– Kommer folk tycka att jag är mer svart nu? Kommer det bli ett större problem för mig än vad det är nu? Jag är lite rädd för det, säger hon.
Statsvetaren: Blir förminskade på grund av sitt hår
Salem Yohannes, är statsvetare och har turnerat med föreläsningen “Don’t touch my hair” som är baserad på hennes C-uppsats som handlar om hår, afrofobi och rasism.
– Många av de kvinnor jag intervjuade i min studie vittnade om att de valde att rakpermanenta håret för att de inte orkade få kommentarer och bli förminskade på grund av sitt hår. Det blev en överlevnadsstrategi, säger hon och fortsätter:
– Vissa valde ändå att ha sitt naturliga hår och förberedde sig på att få ta emot kommentarer. Samtidigt kände många att de då var tvungna att kompensera genom att klä upp sig lite extra.
Vill att det ska bli mer accepterat
I “Mitt afro och jag” berättar, förutom Nora, bland andra artisten Mapei, basketspelaren Amanda Zahui och barnprogramledaren Leila Trulsen om vilken symbolisk laddning som de upplever att deras afrohår har.
– Personer får rakpermanenta eller inte rakpermanenta, det är deras val. Det jag önskar förändras är mer den globala synen på svart hår. Att det ska vara mer accepterat att se svart hår i dess naturliga form, säger Leila Trulsen.