Nyheter på surfplatta och jämställdhetsminister Åsa Regnér 2017. Foto: Jessica Gow och Claudio Bresciani/TT

Metoo-publiceringarna ledde till nytt rekord av PO-anmälningar

Uppdaterad
Publicerad

2018 ökade fällningarna i Pressens opinionsnämnd, PON, från 33 stycken 2017 till 86 stycken 2018. Ett av skälen är de metoo-publiceringar som gjordes under året.

I sin årsberättelse skriver PO-PON, allmänhetens pressombudsman och pressens opinionsnämnd att 2018 sticker ut rejält när det gäller anmälningar från allmänheten gentemot publiceringar i media, bland annat på grund av det som rapporterats kring metoo-rörelsen och de personer som pekats ut som förövare.

” Detta ledde till att PO fick 31 anmälningar från personer som ansåg sig exponerade på ett otillbörligt sätt. De flesta vittnade i kontakterna med PO om att publiceringarna fått allvarliga konsekvenser, både yrkesmässigt och i privatlivet. Flera anmälningar kom från mediepersonligheter, som en reporter på en kvällstidning, en krönikör på samma tidning, en programledare i radio och en tv-snickare”, skriver PO-PON i årsberättelsen.

Fällningarna mot publiceringar brukar ligga mellan 30 – 35, men 2018 fälldes 86. Av 27 metoo-anmälningar som kom in 2018 fälldes 19 av PON. Ytterligare fyra ärenden kommer att avgöras i år.

Samma artikel fällde många

Ett annat skäl till de många fällningarna är att tre olika TT-telegram automatpublicerats och hamnat på runt 70 olika sajter. Automatpublicering innebär inte att ansvaret förflyttats till TT, utan ansvarig utgivare på varje sajt är ansvarig.

Det totala antalet anmälningar nådde i år 620 stycken, jämfört med 507 anmälningar 2017 och 526 stycken 2016.

Expressen leder anmälningsligan med 154 anmälningar, följt av Aftonbladet med 51 anmälningar. Expressen fälldes även flest gånger, nio, och Aftonbladet näst flest – åtta.

Publiceringar i radio och tv omfattas inte utan hanteras av Granskningsnämnden.

Ingen försämring

Allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson, säger till Kulturnyheterna att han inte ser det föregående året som en försämring av hur medier hanterar pressetiska frågor.

– Jag skulle vilja säga som så att vi inte sett någon försämring utan istället att efter den här akuta fasen kring metoo-publiceringarna så har tidningarna i allmänhet återgått till de publicerings regler och praxis som har gällt under många år, säger Ola Sigvardsson, och fortsätter:

– Man gör det lätt för sig om man tolkar det som att det går åt fel håll, utan det var snarare året som var extraordinärt. Det etiska tankesättet och hur man tillämpar etiken är fortsatt mycket god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.