• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Eva Röse var del av det svenska seminarium om #metoo och framtiden som ägde rum i Cannes i helgen. Foto: TT

Eva Röse lär ut #metoo i Cannes: ”Man tar det på större allvar nu”

Uppdaterad
Publicerad

På initiativ av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Svenska filminstitutet hölls det ett seminarium om #Metoo-rörelsen och hur branschen ska gå vidare på filmfestivalen i Cannes.

– Att det finns i det officiella Cannes-programmet visar att man tar det här på större allvar. Man förstår att det är helt omodernt och oacceptabelt att inte inkludera de här frågorna i vår bransch och i samhället, säger Eva Röse.

Skådespelaren Eva Röse har varit en av de starka rösterna utåt från #tystnadtagning. Under filmfestivalen i Cannes i helgen talade hon om vikten av att rösterna inte får tystna, och möttes av stora applåder från de 250 deltagarna som samlats på seminariet.

– För mig är det här en mäktets dag. Jag är otroligt peppad och glad över att det här initiativet har kommit. Jag känner ju mig långt ifrån nöjd naturligtvis. Det är inte så att vi slappnar av nu, berättar hon för Kulturnyheterna efter seminariet.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Uppfann mångfaldsklausulen

I festivalpalatset under söndagen deltog bland annat den franska kulturministern Françoise Nyssen, den franska jämställdhetsministern Marlène Schiappa, grundaren av organisationen Women and Hollywood Melissa Silverstein och doktor Stacy L Smith som har jobbat med genus och jämställdhet i filmbranschen i över tio år.

2014 presenterade hon idén om en ”Inclusion Rider” (mångfaldsklausul) i tidningen The Hollywood Reporter, ett kontrakt med för att förbättra mångfalden både framför och bakom kameran. Men det var när skådespelaren Frances McDormand nämnde ”Inclusion Rider” i sitt tacktal på Oscarsgalan tidigare i år som intresset för hennes forskning ändrades över en natt.

– Jag var så chockad över vad hon sa på scen, så snart showen var över började telefonen ringa, mailen strömmade in och jag har haft fullt upp på bästa tänkbara sätt, säger Stacy L Smith till Kulturnyheterna.

Vill se flera åtgärder

Bortsett från ”The Inclusion Rider” presenterade Stacy L Smith flera konkreta förslag på hur filmbranschen, och framförallt Hollywood ska gå vidare nu. Enligt Smith handlar det dels om att fånga upp problemet med representation redan på filmskolorna men det är också en fråga om synen på hur ett bra ledarskap ska vara.

– Jag pratade om hur man ändrar uppfattning om ledarskap och hur man rör sig ifrån en maskulin norm. Speciellt när det gäller hur en regissör ska vara och att ha objektiva och kvantifierbara kriterier, likt det system som Svenska filminstitutet redan använder sig av.

Filminstitutet hotar med stoppade bidrag

Svenska filminstitutets vd Anna Serner berättade att de ser att ansökningar om stöd från kvinnor återigen minskar. Och för att nå den vision som de satt upp om att ha en representation på 50/50 till år 2020, både framför och bakom kameran har de nu vidtagit konkreta åtgärder.  

– Om inte vi ser att branschen hjälper oss att nå 50/50 bakom kameran även på de stora budgetarna då kommer vi att öronmärka hela 2020-års marknadsstöd till bara kvinnliga filmskapare, säger Anna Serner.  

Tror du att framtiden kommer att se annorlunda ut?

– Jag tror att det kommer att ta otroligt lång tid. Jag är inte alls naiv. Jag är måhända blåögd rent fysiskt men inte i själ och hjärta. Jag tror att det kommer att ta jättelång tid, säger Eva Röse.

– Det är därför vi inte kan vänta. Självklart kan det förändras, samhället har ju förändrats. Vi ska inte tro att det är kört. Det är absolut inte kört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Mer i ämnet