• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Michail Sjisjkin vill råda bot på bristande kunskap om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryska författaren Michail Sjisjkin har länge kritiserat president Vladimir Putin. Sjisjkin är bosatt i Schweiz sedan 1995 och tycker att västvärlden vet för lite om Ryssland. Med boken ”Krig eller fred” hoppas han täppa till denna kunskapslucka.

– Jag vill förklara Ryssland för västvärlden med hjälp av landets historia och min egen familjs historia, säger den internationellt prisbelönta författaren.  

Michail Sjisjkin är född i Moskva och debuterade 1993 med romanen ”Kaligrafitimmen”. Han räknas till Rysslands främsta samtida författare men har också gjort sig känd för sin kritik mot Kreml och Putin. 

Nya boken ”Krig eller fred”, i svensk översättning av Ebba Högström, kom ut redan 2019 och skrevs ur en besvikelse över “de så kallade Rysslandsexperternas”, enligt honom, bristande kunskap om Ryssland. 

– Då tänkte jag att jag måste skriva en bok själv för att förklara landets historiska arv och roten till Rysslands problem, säger Sjiskin.

Samma system i tusen år

Han menar att Ryssland alltid har styrts med järnhand -  liksom i dag under Putin som för tusen år sedan under mongolernas herravälde. Tusen år av förtryck har skapat en djup klyfta mellan makten och folket. Ett folk som skrämts till tystnad, fängslats, mördats eller lämnat landet, vilket många intellektuella gjort. 

– Därför var det relativt tyst på landets torg när Putin inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina, förklarar Michail Sjisjkin. 

Sjisjkin efterlyser ett nytt lexikon över vad han kallar missförstörda ord – ord som får ett annat innehåll i Ryssland. Till exempel “demokrati” som i en historisk rysk kontext snarare påminner om 90-talets kaos efter Gorbatjov och Jeltsins turbulenta försök att reformera landet. Dit vill ingen återvända.  

Putin har, i folkets ögon, åtminstone tidigare stått för stabilitet. Men med den uteblivna segern i Ukraina riskerar han också nu förpassas till förlorarna. Hans legitimitet som stark ledare har skadats drastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.