• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Silverskatten från Burge. Foto: Ola Myrin/Kungl. Myntkabinettet.

Miljonkuppen på Myntkabinettet blir dokumentärserie på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Den största brottsutredningen i svenskt kulturarvs historia – så beskrivs stöldhärvan på Kungliga Myntkabinettet. En person är redan dömd, nu ställs ytterligare en inför rätta anklagad för att ha stulit och sålt vidare mynt och sedlar för ett värde av fyra miljoner. I vår skildras miljonkuppen i en ny dokumentärserie på SVT.

I snart fem år har dokumentärfilmaren Åsa Blanck följt härvan kring Kungliga Myntkabinettet – ett museum för penning- och finanshistoria samt medaljkonst. Redan 2017 dömdes en före detta chef till fängelse för stöld, en genomgång av samlingarna visade att det saknades föremål för 25 miljoner.

– En sen kväll 2015 så fick jag ett brev. En kort berättelse om att det pågick något stort på Kungliga Myntkabinettet. Allt var hemligt, men det vittnade om en episk historia. Brevet avslutades med “jag har sagt för mycket redan”. Så började det för mig. Och allt jag hade fått en hint om i början bara växte och växte, säger Åsa Blanck.

Stöld, svek och hemligheter

I slutet av januari börjar en rättegång mot ytterligare en tidigare anställd som står åtalad för grovt häleri. Den tidigare anställde är misstänkt för att ha sålt vidare mynt och sedlar för ett värde av fyra miljoner. Härvan kring det Kungliga Myntkabinettet rymmer både stölder, svek och hemligheter.

– Dels är det ju ett av de största brotten mot våra nationalskatter. Men för mig är det också en berättelse om en värld jag inte visste existerade: äldre män, mycket medaljer, ordnar. Det är en ganska sluten värld, nästan som ett hemligt brödraskap. Men där har vi fått komma in.

”Berättelser som försvunnit”

Under arbetet med filmen har Åsa Blanck följt vad polisen kallat för den största brottsutredningen i svenskt kulturarvs historia. Men också personal på Myntkabinettet som sett tidigare arbetskamrater ställas inför rätta för stöld och häleri. De mynt och sedlar som nu är försvunna kommer troligtvis aldrig tillbaka.

– Framförallt är det berättelser som har försvunnit, för varje mynt bär ju en berättelse från vår historia som nu för alltid är borta, säger Åsa Blanck.

– Vad är det för personer som riskerar allt - förtroende, höga positioner i samhället - och går över gränsen, för ett mynt?

Dokumentärserien Guldfeber får premiär på SVT i april. Mannen som står anklagad i rättegången i januari 2020 nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.