På den här brickan på Kungliga myntkabinettet saknas en så kallad Familjerubel, ett sådant mynt som den tidigare anställde sålde på auktion för en halv miljon kronor. Foto: Bilder från förundersökningen

Nytt åtal efter stölder vid Myntkabinettet – ytterligare kupp kan ha uppdagats

Publicerad

En tidigare anställd vid Kungliga myntkabinettet åtalas nu för grovt häleri. Mannen misstänks ha sålt stulna mynt från museet till ett värde av nästan fyra miljoner kronor.

Det här är det andra åtalet som rör de mängder av föremål som försvunnit från museet under många år. I fjol dömdes en tidigare museichef till tre års fängelse för grov stöld av Stockholms tingsrätt. Nu åtalas en annan tidigare anställd som haft tillgång till museets samlingar.

– Det här åtalet rör fler mynt och till ett större värde. Sedan har jag inte kunnat bevisa hur han fått tag på dem, säger kammaråklagare Jens Nilsson till SVT Nyheter.

Mynt till ett värde av 3,8 miljoner

Det sammanlagda värdet på mynten som sålts uppgår till drygt 3,8 miljoner kronor. Bland mynten finns både svenska och utländska mynt. Vissa mynt är mycket ovanliga och värdefulla, enstaka mynt har vid auktioner sålts för över en halv miljon kronor styck.

Den misstänkte mannen förnekar att mynten kommer från museet och säger att han ärvt och köpt mynten som sedan såldes vidare.

– Hans förklaringar är inte rimliga. Det kan inte vara en slump menar jag att han fått tag i just sådana mynt som saknas från museet, säger Jens Nilsson, kammaråklagare.

Detta ryska mynt, en såkallad Familjerubel, såldes av den misstänkte för 510 000 kronor på en auktion 2009. Ett sådant mynt är också stulet från mannens tidigare arbetsplats Kungliga myntkabinettet. Foto: Bilder från förundersökningen

Mynten fortfarande borta

Själva mynten har inte återfunnits, men Nationellt forensiskt centrum (NFC) har i vissa fall jämfört bilder på de sålda mynten med bilder på de försvunna mynten och kommit fram till att resultaten talar starkt för att det rör sig om samma mynt.

Myntkabinettet yrkar nu på skadestånd för de mynt som åtalet omfattar. Åklagaren begär också kvarstad på mannens tillgångar och har redan beslagtagit vissa värdefulla föremål från mannen, bland annat värdefulla böcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.