Utbildningsminister Mats Persson (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Amnestys kritik i videon. Foto: Anders Wiklund/TT

Ministern anklagas för att svartmåla muslimer

Uppdaterad
Publicerad

När muslimska studieförbundet Ibn Rushd nekades fortsatt statsbidrag sa utbildningsminister Mats Persson (L) att organisationen är kvinnofientlig, homofobisk och antisemitisk. Nu anklagas han för att svartmåla muslimer.

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd blir av med statsbidraget efter beslut från Folkbildningsrådet. I samband med beskedet uttalade sig utbildningsminister Mats Persson (L) till Aftonbladet.

– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, sa ministern till Aftonbladet.

Nu får utbildningsministern kritik. I tidningen Arbetet skriver Johannes Klenell att ministerns anklagelser är grova och saknar grund i Folkbildningsrådets beslut.

Kulturnyheterna har tagit del av Folkbildningsrådets beslut, som inte handlar om brister i själva verksamheten. Istället handlar beslutet om att Ibn Rushd inte anses ha tillräckliga resurser för att leva upp till de nya krav som ställs på studieförbundens verksamhet. Till exempel ska förbund kunna ha verksamhet i hela landet, något Ibn Rushd inte bedöms ha.

Ärkebiskopen: ”Illa berörd”

Även ärkebiskopen Martin Modéus är kritisk, han skriver på X att:

”Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.”

Amnesty skriver i ett pressmeddelande att: ”Det är allvarligt att utbildningsministern bemöter beskedet med att utmåla studieförbundet med stereotypa och rasistiska antaganden om muslimer.”

Uttalandet är även signerat av generalsekreterarna för Forum och IM – Individuell Människohjälp.

Kulturnyheterna har sökt utbildningsminister Mats Persson (L), som inte har möjlighet att göra en intervju men skickar ett skriftligt svar:

”Ibn Rushd och Sveriges muslimer är inte samma sak. Du ska kunna leva öppet och fritt som muslim i vårt land. Detta handlar om ett bildningsförbund som Folkbildningsrådet tidigare krävt tillbaka pengar av efter att de har använt texter om barnaga, om att homosexualitet är en synd och om antisemitiska konspirationsteorier i sin verksamhet.”

I videon ser du varför Amnesty är kritiska mot ministerns uttalanden, och hur de ser på kritiken mot studieförbundet.

Kritiken mot studieförbundet Ibn Rushd

Studieförbundet Ibn Rushd granskades av Folkbildningsrådet år 2023. Kulturnyheterna har läst rapporten som slår fast att två böcker som förekommit i kursmaterial har haft antidemokratiskt innehåll. Folkbildningsrådet kommer fram till att detta strider mot villkoret att respektera mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

Vidare står i rapporten att det inte i sig är fel att använda problematiska texter i kurser, om de används på ett problematiserande sätt för att lära och folkbilda. I rapporten tar Ibn Rushd avstånd från materialet och skriver att de strykt flera studietimmar där materialet använts. Enligt Anna Waara, förbundschef på studieförbundet Ibn Rushd, har man använt studiematerialet kritiskt. Enligt Folkbildningsrådet har Ibn Rush dock inte kunnat bevisa att böckerna i fråga har använts med ett kritiskt förhållningssätt.

Samtidigt skriver Folkbildningsrådet flera gånger i rapporten att granskningen inte kan påvisa systematiska eller strukturella problem inom Ibn Rushd , utan att det rört sig om enskilda fall. Rådet skriver även att när fel har upptäckts så har studieförbundet ”vidtagit rimliga åtgärder.”

”Folkbildningsrådet kan konstatera att omfattningen av den bristfälliga verksamheten visserligen är ringa, i relation till studieförbundets totala verksamhet, men att bristernas art är särskilt allvarliga” står det i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.