Foto: TT

Misstänkta mutbrott i musikbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Fem chefer inom kulturmyndigheter mottog dyra bjudmiddagar från Föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare. Nu åttalas de för mutbrott.

Det handlar om fem chefer från myndigheter som Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden som åtalas för tagande av muta. Dessutom åtalas två representanter från organisationerna för givande av muta, rapporterar Ekot.

Påkostade middagar blev föremål för granskning

Det var efter Sveriges Radios granskning av Föreningen svenska tonsättares påkostade julmiddagar som Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning. Närvarande på middagen var tonsättare och tjänstemän från bidragsgivande myndigheter

Under 2016 växte utredningen när åklagaren inledde ytterligare en förundersökning. Denna gång gällde det organisationen Sveriges kompositörer och textförfattare och deras årliga vårfest.  Samtliga åtalade riskerar dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.