• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderna Museet. Arkivbild. Foto: TT

Moderna Museet i konflikt om stulet konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Moderna Museet befinner sig i en ny konflikt rörande ett konstverk som stals av det forna Nazityskland. Arvingarna kräver verket tillbaka – men museet vill fortsätta utreda ägarförhållandena.

Striden gäller konstnären Oskar Kokoschkas målning ”Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac”. Verket konfiskerades av nazisterna från den tysk-judiske galleristen och konstsamlaren Alfred Flechtheim på 1930-talet.

Målningen köptes av Nationalmuseum 1934 och senare kom det till Moderna Museet i Stockholm. Sedan 2016 kräver Alfred Flechtheims efterlevande verket tillbaka, skriver Svenska Dagbladet.

Museets chef Daniel Birnbaum säger till tidningen att museet inte kan lämna ifrån sig verket om det inte finns starka argument för att det tidigare tillhört privatpersonen Flechtheim.

– Vi väntar på att det ska komma argument eller indicier, då kommer vi att ta detta på största allvar. För vi vill såklart att det ska skapas klarhet i frågan, säger han.

Sverige har lämnat tillbaka ett verk

Enligt Washingtonkonferensen, där 44 länder deltog 1998, ska konst som plundrades under nazitiden i den mån det är möjligt återlämnas till offren och deras efterlevande. Sverige har hittills lämnat tillbaka ett konstverk – en målning av den tyske expressionisten Emil Nolde som fanns i Moderna Museets samling.

Målningen lämnades tillbaka till en judisk familj 2009. Återlämnandet föregicks dock av en segdragen konflikt och en ovilja från museets sida att återlämna tavlan, och fallet väckte internationell uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.