Världsartisternas outfits som skapats av svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska designers klär inte bara upp kungligheter på Nobelfesten, utan också stora världsartister. Här är tre kreationer som du kanske sett, men missat att de skapats av svenskar.

Den svenska modebranschen är internationellt framgångsrik och modeföretagens export av varor har mellan 2010 och 2020 ökat för varje år, det visar en rapport från Swedish Fashion Council. 2020 exporterades svenskt mode till ett värde av 32 miljarder kronor.

Men det är inte bara stora koncerner som bidrar till exporten av modevaror, utan även mer nischade designers har satt Sverige på kartan. Flera av dem har designat kläder som bärs upp av stora världsartister som Dua Lipa, Stan Smith och Björk.

– Mer än mode så är det viktigt för mig med identitet kopplat till kläder. När man jobbar med artister handlar det om att få fram personen, säger modedesignern Selam Fessahaye som klätt både kronprinsessan Victoria och Beyoncé.

Se dokumentärserien Det svenska modet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.