Konsten som visas spänner över flera decennier i de två separatutställningarna. På Magasin III finns även ett nytt verk som Hatoum skapat speciellt för utställningen. Electrified (variable IV) är en skulptur som först kan te sig lekfull, men kommer man nära kan man få sig en stöt.
– Ofta gör Mona Hatoum objekt som har ytterligheterna i sig då hon intresserar sig för de tillstånden, säger Olga Krzeszowiec Malmsten som är curator på Magasin III.
Mona Hatoum har erhållit en lång rad internationella utmärkelser och priser, medverkat flera gånger på den prestigefyllda Venedigbiennalen samt ställts ut på världens främsta konsthallar som Centre Pompidou och Tate Modern. Hon kommer ursprungligen från Beirut men har bott och verkat i London större delen av sitt liv. Livet i exil har påverkat hennes konstnärliga uttryck.
Blivit politisk konstnär
Ett verk som lyfts fram av de båda konsthallarna är videon Roadworks från 1985. Det är en performance som gjordes i Brixton, ett område i södra London med många jamaicanska immigranter. I videon går Mona Hatoum barfota med ett par Dr Martens knutna runt vristen, kängor som vid den här tiden användes både av den brittiska polisen och av skinheads.
– Den är sorgligt nog lika aktuell idag eftersom vi ser en eskalering av polisbrutalitet mot svarta, som BLM-rörelsen har visat, säger Mona Hatoum.
Du anses vara en politisk konstnär, vad tänker du själv om det?
– Jo jag är politisk men idag är mitt uttryck mer subtilt. Tidigare uttryckte jag ett budskap genom performance, men den senaste tiden har jag valt att arbeta på ett annat sätt. Jag vill att betraktaren själv ska uppleva känslan av osäkerhet eller hot. Upplevelsen av verken kan skapa en fysisk förståelse av de idéer jag vill nå ut med.
Mona Hatoum Revisit visas på Magasin III 19 feb –15 oktober.
So Much I Want To Say visas på Acceleterator 19 feb –19 juni.