Ur utställningen Mode i sju akter Foto: Kulturhuset Stadsteatern/ Matilda Rahm

Här är framtidens svenska mode

Publicerad

Skulle ni bära ett plagg gjort av bakterier och jästsvampar? Kulturhuset i Stockholm har bjudit in Sveriges unga talanger att visa upp sina djärvaste modekreationer.

Utställningen ”Mode i sju akter” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm tar upp hållbarhetsfrågor inom morgondagens mode. Det är elever från flera modeskolor som visar vad hållbarhet i mode innebär och hur framtidens svenska mode ser ut.

– Att jobba med hållbarhet inom mode är någonting som vi inte kan ignorera längre, det går att gå runt det men det får vi inte. Det är en av våra största uppgifter som nya unga designerns att tänka på, säger Julia Andersen från Beckmans designhögskola i Stockholm.

Mode tar allt större plats i vår kultur

Världens första doktor i modevetenskap Philip Warkander medverkar också i utställningen. Bland annat kommer han att hålla i ett seminarium ”Modehusens estetik – tradition eller nekrofili?”, som ett av hans tre verk i utställningen.

Han vill lyfta fram att när Kulturhuset bjuder in de unga kreatörer skapar det en tydlig symbolisk markering för hur mode och design tar allt större plats i vår kultur.

– Det här visar upp deras mest kreativa sidor, deras utmanade och djärva experiment. Där man snarare kan se olika mönster och hur man kan tänka och förhålla sig till mode. Där mode också öppnar för frågor vad är en manskropp eller vad är hållbart material, hur kan man trycka textil i framtiden, säger Philip Warkander.

Utställningen ska inspirera flera unga talanger

De unga modeskaparna från Beckmans designhögskola, Konstfack, Handarbetets Vänner med flera ska förhoppningsvis inspirera fler unga svenska designers till att våga ge sig ut på marknaden.

– Vi är bra på bas och på de demokratiskt prissatta men jag skulle också vilja se ytterligare ett ben i svenskt mode, som just är mer kreativt och innovativt, säger Philip Warkander.

Warkander tror att utställningen kan ge svenska modestudenter det självförtroendet som krävs för att ta steget att verka internationellt, då många av de frågor som växer genom studentarbetena vore intressanta att titta på också exempelvis modefestivaler i Frankrike eller liknande arena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.