Att fick Vitryssland fick en nobelpristagare igår blev inte någon toppnyhet hos landets medier. De flesta av landets största nyhetskanaler valde att ta med nyheten på sina hemsidor, men det kommande presidentvalet fick betydligt mer utrymme.
Inte heller den vitryska regeringen slog på stora trumman när beskedet kom, men till sist kom en hälsning från president Lukasjenko.
Han skickade en gratulation via sin presstjänst och skrev att han önskar Svetlana Aleksijevitj: ”hälsa, lycka och nya framgångar till förmån för vårt Vitryssland”.
Garderar för kritik
Dmitri Plax, regissör och producent på Radioteatern, har rötter i Vitryssland och menar att Lukusjenkos uttalade kommer därför att han inte vill ha dålig publicitet inför helgens val.
– Det är inte läge att göra sig ovän med en världsberömd författare, säger han till Kulturnyheterna.
Varför?
– För att det är presidentval på söndag, fortsätter Dmitri Plax.
Även om Svetlana Aleksijevitj fick gratulationer från den vitryska staten så är hon långt ifrån en favorit bland landets ledare.
Regimens påtryckningar tvingade henne till exil under många år, hon fick inte föreläsa och hennes böcker rensades ut från bibliotek. För de som vill läsa hennes böcker i hemlandet krävs det också en extra insats för det är inte helt lätt att få tag på dem.
– Bokhandeln i Vitryssland är statlig och det är staten som bestämmer vilka böcker som ska distrubueras. Hennes böcker gör det i regel inte, säger Dmitri Plax.
En obekväm röst
En anledning till att regimen inte gillar Svetlana Aleksijevitj är att flera av hennes verk handlar om delar Sovjetunionens historia som regimen inte gärna pratar om.
– Svetlana ställer väldigt obekväma frågor och berättar väldigt obekväma historier, uppenbart osmickrande så att säga. Det går inte att förena med den bild som man försöker förmedla från statens sida, att det var mycket som var bra i Sovjet och det måste vi behålla och bygga vidare på, säger Dmitri Plax.