Dessutom ska cirka 1,2 miljoner kronor förverkas från honom, pengar han beräknas ha tjänat på stölderna. Den tidigare museidirektören var åtalad för att ha stulit och sålt 42 föremål från Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum till en mynthandlare i Stockholm.
Det rör sig om mynt, sedlar och medaljer, och rätten anser det bevisat att den före detta museichefen stulit 35 av föremålen som åtalet gäller. Även den mynthandlare som köpt föremålen från mannen döms av tingsrätten för grovt häleri till villkorlig dom.
Domstolen anser att stölderna är grova då mannen utnyttjat det förtroende han haft som museichef, att stölderna varit systematiska och att samlingarna blivit inkompletta, vilket påtagligt skadat dessas kulturhistoriska värde.
Mannen erkände i rätten att han stulit och sålt föremål, men hävdade plötsligt i ett nytt förhör i slutet av rättegången att han begått brotten efter att ha blivit hotad. Domstolen skriver i domen att de uppgifterna är osannolika.
Brottsvinsten gick till omfattande konsumtion
Den före detta museichefen beskrev i rätten hur han enkelt kunde gå in i valven på Myntkabinettet och stjäla mynt som han stoppade ner i små papperspåsar i fickorna. När han fått ihop ett antal föremål över tid gick han till mynthandlaren och sålde mynten.
– Jag stal sådant som jag trodde var bra. Värdefulla, eftertraktade. Det hände att jag tog flera saker på samma gång, säger mannen i rätten.
Pengarna som han tjänat på stölderna ska ha gått till resor och konsumtion enligt mannen. I förundersökningen finns bland annat uppgifter om hur utredarna hittade 140 skjortor i en av mannens garderober. Mannen har också varit en stor samlare av olika föremål.
– Det vi kan säga nu är att fängelse i tre år är en påföljd som är lite väl kännbar. Det har gått lång tid sedan de här händelserna och det är något som vi anser borde ha beaktats, liksom klientens personliga förhållanden, säger mannens advokat Mikael Westerlund.
Mynt för tiotals miljoner borta
När misstankarna uppstod mot mannen var han inte längre chef för Myntkabinettet och då inleddes omfattande inventeringar vid museet. Inventeringarna som pågått i flera år har hittills visat att över 1200 föremål saknas till ett värde av över 25 miljoner kronor.
Det är alltså bara en bråkdel av de försvunna föremålen som utredarna kunnat knyta till den före detta chefen. Även en annan tidigare anställd vid Myntkabinettet utreds just nu för omfattande stölder vid museet i en annan förundersökning.
Som tidigare chef har den nu dömde mannen haft ett stort ansvar för hur säkerheten på museet fungerat. SVT har tidigare rapporterat om att det funnits omfattande brister i kontrollen och säkerheten vid museet. Bland annat hade tidigare de flesta i personalen tillgång till valven där hundratusentals föremål som är tillsammans är värda miljarder kronor förvarades.
Åklagaren hade yrkat på ett ännu längre fängelsestraff för den före detta museichefen, men är i det stora hela nöjd med domen.
– På det hela taget är jag väl nöjd med den påföljden, sedan tycker jag att det är bra att den här mynthandlaren också döms, att han anses ha haft ett likgiltighetsuppsåt, säger Jens Nilsson, kammaråklagare.