Hundraårsjubileet av operastjärnan Birgit Nilssons födelse firas under året runt om i landet.
I augusti hålls en jubileumskonsert i Birgit Nilsson-museet, som ligger i hennes föräldrahem i den skånska byn Svenstad. Här kommer sju av landets främsta operasolister att fira operaikonen tillsammans med inte mindre än 200 körsångare och musiker inför en publik på 2000 personer.
Bengt Hall, konsertens konstnärlige ledare, berättar för Kulturnyheterna att han fick förfrågan att arrangera jättekonserten först för tre månader sedan.
– Först tänkte jag att ”det går inte” men vi sen hittade vi en lucka i augusti där alla kunde. Och i dag möttes vi fyra körledare för första gången – så vi får se hur vi får ihop logistiken.
”Hon var väldigt rolig”
Sex av konsertens sju solister är Birgit Nilsson-stipendiater, däribland mezzosopranen Susanne Resmark, som var den sista att ta emot stipendiet ur operaikonens hand år 2000. Och enligt operasångerskan var den privata Birgit Nilsson en väldigt ungdomlig person.
– Vi pratade med varandra som om vi vore jämnåriga. När jag jobbade utomlands kunde hon ringa för att höra skvaller, det gillade hon. Hon var väldigt rolig och ironisk och hade mycket humor.
”Var en av hjältarna”
Birgit Nilsson arbetade under sin karriär på de stora världsscenerna som Metropolitan i New York, Wiener Staatsoper och Bayerische Staatsoper i München. Och hennes rykte som världsstjärna lever fortfarande kvar, berättar Susanne Resmark.
– Birgit är en gudinna på världens stora operahus – hon var en av hjältarna – och alla sångare ur alla generationer vet vem hon var. Många försöker sjunga som hon, men misslyckas eftersom hon hade en speciell klang som bara var Birgits.