Här är musikkopplingarna i fallet med den kidnappade artisten

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 april inleds huvudförhandlingarna i målet om Vårbynätverket. Tre av de åtalade är rappare som misstänks ha kidnappat och planerat kidnappning av en annan rappare – och kopplingar mellan musik och brottslighet förekommer flera gånger i förundersökningen.

30 personer är åtalade för grov brottslighet och förhandlingarna i Södertörns tingsrätt planeras pågå till midsommar.

En av de mest uppmärksammade delarna av åtalet är kidnappningen av en artist – planerad och genomförd av andra artister.

Vårbynätverket

SVT Nyheter har tidigare fått uppgifter om att ett motiv har varit avundsjuka på den kidnappades framgångar – men även pengar. Guldkedjor och en klocka har stulits och han har krävts på miljonbelopp.

”Uttrycker sig specifikt”

Eftersom den kidnappade artisten inte velat medverka i utredningen har polisen använt sig av delar av hans texter, något som Dagens Nyheter tidigare rapporterat.

– I förundersökningen där han har pratat kort med polispersonal har han sagt att det här (kidnappningen) inte har hänt. Texterna är med för att belysa att det har faktiskt hänt – i och med att han skriver om det, säger kriminalinspektör Torsten Alm.

Hur vet man att det är något som hänt då? I och med att det är ett verk?

– I och med att de är publicerade efteråt och han uttrycker sig specifikt om att alla kan bli kidnappade, säger Torsten Alm.

Musik som symbol

Amir Rostami, kriminolog, säger att man aldrig kan vara helt säker på äktheten, men att det inte är konstigt att låttexter används.

– Det är ungefär som om man hittar en dagbok, det kan också vara fiktion, jag har förstått det som att man använder det för att visa på relationer, säger han och fortsätter:

– Vissa grupperingar har sina egna rappare och musiken fungerar som kommunikationsmedel, den kan ha samma symbolik som MC-västar har för MC-gängen.

Nekar till brott

De åtalade rapparna misstänks ha lurat den målsägande att följa med dem genom att säga att de skulle åka till en studio. Torsten Alm tror att Vårbynätverket skulle haft svårare att genomföra brottet om inte flera personer hade varit i samma bransch.

– Utan rapparna hade det varit mycket svårare att genomföra, det hade kanske inte ens gått, säger han.

De tre rapparna som är åtalade, bland annat för människorov respektive stämpling till människorov, nekar till de brott de åtalas för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet