Under fliken med vanliga ställda frågor på Wall streets hemsida syns ”vad för sorts konst blir det?”. Svaret lyder bland annat: ”Politiskt neutral” – ett svar som fick Svenska Dagbladets kulturjournalist Anders Rydell att reagera.
– Jag menar att det begreppet ”politisk neutralitet” egentligen är omöjligt att tillämpa på offentlig konst. Offentlig konst kan vara politisk på så många olika sätt och den kan också tolkas i efterhand på ett politiskt sätt. Det är inte något som politiken ska gå in och styra, säger han till Kulturnyheterna.
Sedan Anders Rydell skrev om tilltaget har Wall streets hemsida tillfogats ett förtydligande där det står att projektet ska drivas politiskt neutralt.
”Misstag”
– Det var ett misstag, det var ett missförstånd från vår sida. Det måste vi rätta till. Tanken var inte den specifika konsten utan processen. Det är viktigt att alla kommuner kan vara med oavsett politisk majoritet, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör i Nacka.
Anders Rydell menar att formuleringar om ”glad” eller ”neutral” konst riskerar att förändra den offentliga konsten i grunden.
– Jag tycker att det är farligt och jag är rädd att det ska sprida sig också till andra kommuner och andra politiker som ser att “det är så här vi ska kunna kontrollera och styra den offentliga konsten”.
Fick kritik redan 2019
Svaret om olyckliga formuleringar gav Nacka redan 2019 när Wall street kritiserades för att inte hålla politiken på armlängds avstånd från konsten.
Kritiken kom från konstvetare, oppositionen och konstnärernas riksorganisation, KRO. Inför festivalen hade man satt upp riktlinjer om att konsten varken skulle vara samhällskritisk, rebellisk eller aggressiv.
”Ett reklamuppdrag – Inte fri konst”, lät omdömet från KRO.
Wall street hölls första gången i Nacka 2019. Nu vill man ta konceptet till hela länet 2022 under namnet Wall street Stockholm.