Susanna Pettersson beskriver Nationalmuseums publiksuccé som ”helt fantastisk”. Men i stället för den ekonomiska hjälp som museet hade hoppats på för att klara den stora tillströmningen till det nyrenoverade museet tar regeringen bort ett tidigare renoveringsanslag på 13 miljoner kronor.
– De betyder att underskottet växer till 40 miljoner kronor, och här sitter vi nu. Konsekvenserna är allvarliga. Verksamheten som vi vill erbjuda publiken är hotad, säger Susanna Pettersson.
Kulturminister Amanda Lind (MP) däremot är ”väldigt glad” över att regeringen nu avsätter sammanlagt 60 miljoner kronor till fri entré på de statliga museerna. Men hon vill inte ge något löfte om ytterligare kompensation till Nationalmuseum.
– Vi för en dialog med Nationalmuseum och där ber vi om att få återkomma, säger hon.
Jobbar med krisplan
Enligt Susanna Pettersson behöver Nationalmuseum 266 000 betalande museibesökare för att täcka underskottet i år. I stället för att vara med på museidagarna i Östersund har hon dragit sig tillbaka för att jobba med en krisplan.
– Jag välkomnar fri entré men då måste vi också få kompensation som står i relation till antal besökare och oundvikliga ökade kostnader, det vill säga slitage, säkerhet och städning. Får vi ta betalt är det inga problem, och nu är det dags att fundera på om man inte kan göra ett undantag. Det här är som att föda ett barn och sedan inte kunna ge det mat.
Amanda Lind vill inte ta ställning till Susanna Petterssons förslag.
– Hur vi ska hantera Nationalmuseums situation ber vi att få återkomma till. Det är väldigt positivt att det är en publiktillströmning, vi följer självfallet utvecklingen noga och har en dialog med museet, säger kulturministern.
50 miljoner i år
Även de kommunala kulturskolorna hade hoppats på mer pengar. Regeringen återinför 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget. Att inte hela summan återinförs nu förklarar Amanda Lind med att reformen gäller från halvårsskiftet.
TT: Återinförs hela anslaget alltså i höstens budget?
– Det en tydlig inriktning och ambition från regeringens sida. Det har alltid varit tanken att det här bidraget ska ligga fast så att kommunerna ska kunna planera, säger Amanda Lind, i stället för att svara ett rakt ”ja”.
Enligt Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, har kommunerna sökt betydligt mer än de 100 miljoner som man tidigare hade att tillgå. Han tycker det är svårt att säga hur det slår att de för 2019 får tillbaka hälften av pengarna.
– Med mer pengar kan det så klart bli fler barn och ungdomar som kan delta och större möjligheter för kommunerna att utveckla verksamheten. Men vi får se om det här är ett första steg. Vi hoppas på höstbudgeten.
Fakta: Tre justeringer på kulturområdet
Vårändringsbudgeten innebär att tidigare planerade minskningar, som inte fanns med i Moderaternas och KD:s budget från i höstas, nu genomförs.
Skapande skola mister ett anslag på 10 miljoner kronor som skulle gå till en satsning på Skapande förskola som inte förverkligats.
Kulturtidskrifter och litteratur mister 5 miljoner kronor avsedda för en satsning på ungdomar i socialekonomiskt svaga miljöer som regeringen redan tycker sig ha täckt genom projektet ”Stärkta bibliotek”.
Anslaget till vissa scenkonstinstitutioner, som Dramaten, Kungliga Operan, Riksteatern med flera, krymper med drygt 3 miljoner kronor.