Lucas Cranach d.ä., hans skola, Kristi begråtande, och Nationalmuseums fasad. Foto: Nationalmuseum och TT

Nationalmuseum vill lämna tillbaka stulen tavla

Uppdaterad
Publicerad

Nationalmuseum har bett regeringen om tillåtelse att lämna tillbaka en tavla till ett museum i Polen. Polska kulturministeriet har visat att målningen med största sannolikhet blev stulen efter andra världskriget.

Kristi begråtande heter tavlan, och är skapad av konstnären Lucas Cranach den äldre. Den lämnas tillbaka på begäran från det polska kulturministeriet i Warszawa.

– Vi har tittat på ärendet i samråd med Riksantikvarieämbetet och anser att ett återlämnande av ett stulet kulturföremål står i samklang med de internationella konventioner som finns på området, säger Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

Köptes år 1970

Målningen köptes in till Nationalmuseums samlingar på Mariefreds stadsauktion år 1970 för 4 000 kronor och såldes av Sigfrid Häggbergs dödsbo. Enligt Nationalmuseum fanns ingen misstanke om att målningen skulle ha varit stulen.

I samarbete med sakkunniga från Polen har Nationalmuseum gått igenom målningens historia. Målningen finns med i en förteckning upprättad i november 1945 över evakuerade föremål från dåvarande Schlesische Museum der Bildenden Künste i Breslau (nuvarande Muzeum Narodowe we Wroclawiu) som fördes till förvar i staden Kamenz i Polen.

Lämnades i förvar

När de sovjetryska trupperna lämnade området i februari 1946 saknades många målningar på listan, Kristi begråtande var en av dem. Vad som hänt med målningen efter detta och fram till att den kom till Mariefred och Sigfrid Häggberg är oklart.

Enligt Häggbergs familj ska han inte ha köpt målningen utan ha tagit hand om den efter att en person lämnat den i förvar hos honom, en person som aldrig ska ha återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.