• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Nationen håller på att gå itu”

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Elam, som kommenterar kulturpolitik för Kulturnyheterna, menar att nästa kulturminister kommer få många stora frågor i knät.

Stefan Löfven blir av allt att döma Sveriges näste statsminister, han har inte nämnt kulturfrågorna i valrörelsen och har heller inte yppat något intresse för kultur under sin tid som partiledare.

Men det man kan tänka sig att en socialdemokratisk regeringsbildare gör är att slå samman utbildnings- och kulturdepartementen. Så var det till exempel under Leif Pagrotskys tid som minister. Fördelen med det vore dels att kulturen ligger inom ett stort och därmed inflytelserikt departement med mycket pengar, dels att kultur och skola kommer närmare varann.

Val 2014 Kultur

Oavsett vem som blir kulturminister kommer hen knappast att riva upp några av den sittande regeringens beslut på kulturområdet, så många stora beslut har inte fattats.

Stora olösta frågor

Däremot finns det ju några frågor som legat på bordet länge utan att få en bra lösning, konstnärernas pensioner är en sådan, en annan är filmavtalet som förlängdes utan att alla problem var lösta och som kommer upp igen under nästa mandatperiod.

De allra största frågorna återstår. Medielandskapet utarmas, hundratals journalister har sagts upp under de senaste åren, public service får större betydelse men hur vill staten styra?

Institutionerna, som skapades av den moderna kulturpolitiken som ett stöd för en demokratisk utveckling efter Andra världskriget, tar en allt större del av kulturbudgeten. Hur ska staten balansera mellan institutionerna och de fria kulturskaparna?

”Nationen håller på att gå itu”

Och sist men inte minst: Kulturpolitiken vill skapa förutsättningar för en kultur som är tillgänglig för alla. Kulturpolitiken är nationell, men nationen håller på att gå itu. Det visar valresultatet med all tydlighet. Klyftan mellan stad och land, mellan fattig och rik, mellan innerstad och förort bara växer.

I den digitaliserade medievärlden är mycket tillgängligt för alla, men verkliga fysiska möten med musik, teater, konst, samtal och diskussioner är mycket ojämnt fördelade. Sverigedemokraterna är det riksdagsparti som hade det utförligaste kulturpolitiska avsnittet i sin valplattform, det är något en ny regering måste lära sig av. Formulera idéer och mål i stället för att räkna pengar. Inte minst på kulturområdet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet