Flera tjänster försvinner på Natur & Kultur

Uppdaterad
Publicerad

Totalt sju tjänster försvinner från Natur & Kultur, varav två administratörer och fem redaktörer/förläggare försvinner, och dotterbolaget för digitala läromedel, Digilär, blir av med två tjänster.

Utöver det försvinner ytterligare tjänster som inte ersätts. Till exempel i och med naturliga avgångar, som pensioner. Med dessa inräknat försvinner totalt tolv tjänster, uppger Per Almgren, vd för Natur & Kultur, för Kulturnyheterna.

Intentionen är bland annat att anpassa organisationen till en vikande marknadsutveckling.

En vikande marknad ligger bakom

– Vi finns ju på tre delmarknader, den allmänlitterära, läromedelsmarknaden och den akademiska marknaden, och samtliga tre marknader viker. Mot bakgrund av det, och digitaliseringen som påverkar oss på olika sätt, har vi beslutat att göra den här anpassningen av organisationen, säger Per Almgren till Kulturnyheterna.

Enligt Per Almgren är det framför allt digitaliseringen som slår hårt mot förlaget. Dels skapar den en prispress på försäljningen så att intäkterna minskar och dels kräver den stora investeringar på kostnadssidan, menar Per Almgren.

kräver stora investeringar

– Det är framför allt på läromedelssidan som den digitala utvecklingen kräver investeringar. På den allmänlitterära sidan har vi ett helt annat läge. Där har vi ljudböcker och att trycka och spela in en bok är ungefär samma sak så där har vi inte samma utmaningar.

Ann Reimers, Unionens fackliga representant, vill inte gå in på detaljer i ärendet men bekräftar för Kulturnyheterna att de anställda har vetat om att ekonomin varit ansträngd, men trots det kom beskedet som en överraskning för många.

– Det är klart att vi har sett siffrorna och förstått att något måste göras, men att nästa steg skulle vara att reducera personal, det tror jag ses som ett väldigt stort steg för de anställda, säger Ann Reimers.

Fackklubben arbetar nu med att sätta sig in i ärendet och pratar med de anställda. Under torsdagen inleds fackliga förhandlingar som väntas vara klara i slutet av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.