Samtliga nominerade till Augustpriset 2019. Foto: TT

Augustpriset 2019: Här är alla nominerade

Uppdaterad
Publicerad

Utrotningshotade djur, mörka barndomsskildringar och röster från landsbygden: Nomineringarna till årets Augustpris är här. Bland de som har chans att plocka hem pris märks författare som Nina Wähä, Patrik Svensson, Sara Stridsberg och Sara Lundberg.

Augustpriset delas årligen ut med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska, och sammanlagt ska 18 nominerade titlar bli tre när priset tillkännages den 25 november på konserthuset i Stockholm.

Förra året var det Linnea Axelsson som med det närmare 800-sidiga lyriska släkteposet, Ædnan tog hem priset i den skönlitterära kategorin. I år har sex romaner chans till det prestigefyllda romanpriset:

Barnet av Olivia Bergdahl, Väderfenomen av Anna Fock, Osebol av Marit Kapla, W av Steve Sem-Sandberg, Odenplan av Daniel Gustafsson och Testamente av Nina Wähä. Den sistnämnda utspelar sig på en bondgård i Tornedalen.

–  Jag började skriva den här boken när min mormor blev sjuk i Alzheimers. Hon lever fortfarande, men på ett sätt är hon ju försvunnen. Om ingen skriver om den här typen av människor, från den här platsen eller klassen kommer det när de är döda vara som om de aldrig funnits, säger Nina Wähä till Kulturnyheterna.

Ålar, bin och Selma Lagerlöf

En av de nominerade i kategorin årets fackbok är Patrik Svenssons uppmärksammade bok Ålevangeliet.

”En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt”, skriver juryn i sin motivering.

På frågan om varför det blev just ålar för Patrik Svensson, svarar han:

– Den är ett märkligt och märkvärdigt djur. Ålen är också ett exempel på mycket större saker som är på väg att hända, klimatförändringarna och artdöden.

I kategorin för årets fackbok är också Alexandra Borg och Nina Ulmajas bok Strindbergs lilla röda, Ingrid Carlbergs Nobel, Peter Handbergs Världens yttersta platser, Lotte Möllers Bin och människor samt Anna-Karin Palm Jag vill sätta världen i rörelse, nominerade.

Katter, psykisk sjukdom och årstidsväxlingar

De nominerade i kategorin årets barn- och ungdomsbok är: Sen kom vintern av Per Gustavsson, Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, Vänta på vind av Oskar Kroon, Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren, Jordgubbsbarnen av Sara Olausson och Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg.

Jenny Jägerfeld var nominerad även förra året, med boken Comedy queen. Mitt storslagna liv handlar om en kille i tioårsåldern som flyttar och därmed kan starta om sitt liv, han har därmed ett sommarlov på sig att ta reda på hur man bli populär.

– Han går väldigt metodiskt till väga. Han googlar, researchar, han intervjuar folk som är eller har varit populära. Han gör fallstudier för att se hur man beter sig, säger Jenny Jägerfeldt.

Här är alla Augustnominerade:

Årets svenska skönlitterära bok:

Barnet av Olivia Bergdahl

Väderfenomen av Anna Fock

Odenplan av Daniel Gustafsson

Osebol av Marit Kapla

W av Steve Sem-Sandberg

Testamente av Nina Wähä

Årets fackbok:

Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg & Nina Ulmaja 

Nobel av Ingrid Carlberg

Världens yttersta platser av Peter Handberg

Bin och människor av Lotte Möller

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Årets barn- och ungdomsbok:

Sen kom vintern av Per Gustavsson

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeldt

Vänta på vind av Oskar Kroon

Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson

Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Lilla Augustpriset:

Hjärtat, Allis Sääsk

Förfäders vördnad, My Danvind

Rött, rött nagellack, Amelie T Matousek

Blunda så ser du, Alice Nylander

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.