Naturhistoriska riksmuseet har varit stängt sedan i augusti. I februari nästa år kan delar av museet öppna igen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Naturhistoriska kan öppna igen till sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer ända till mitten av februari innan delar av Naturhistoriska riksmuseet – kanske – kan slå upp portarna igen.

Arbetet med att laga innertaket i Naturhistoriska riksmuseets huvudentré och det anslutande trapphuset kommer att ta flera månader, skriver museet i ett pressmeddelande.

Som tidigast kommer några av museets utställningar att kunna öppna för besökare i mitten av februari nästa år. Det är Statens fastighetsverk som menar att arbetet kommer att pågå åtminstone fram till mitten av februari 2024.

Taket måste lagas på flera ställen

– Statens fastighetsverk har inventerat hela byggnaden och upptäckt brister där innertaket måste åtgärdas. Det tar tid eftersom det är en väldigt stor byggnad, och i till exempel entréhallen är det en avancerad struktur, säger Jonas Sverin, kommunikatör på Naturhistoriska riksmuseet.

Det var den 29 augusti som överintendent Lisa Månsson beslutade att Naturhistoriska riksmuseet behövde stänga, efter att man konstaterat att delar av innertaket riskerade att rasa in. Putsen hade också släppt från innertaket på flera ställen i huvudbyggnaden.

Under tiden planerar museet om sin verksamhet för att möta besökare på andra ställen. Museet har börjat samarbeta med Stockholms stadsbibliotek, och från den 10 oktober och framåt kommer föremål och medarbetare från Naturhistoriska riksmuseet dyka upp på Kista bibliotek. Senare i höst kommer museets verksamhet även att finnas på Skärholmens bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturhistoriska riksmuseet är bara en av flera kulturinstitutioner i kris – se mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.