I april förra året gick nöjesjätten ut med att man skulle bli klimatneutral till 2022. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, valdes i samband med det in i Netflix externa hållbarhetsråd som en av flera experter som ska övervaka hur företaget jobbar med klimatmålen.
Netflix har tagit fram sina mål om utsläppsminskningar enligt så kallade Science based targets, en metod som hjälper företag att sätta vetenskapligt förankrade klimatmål i linje med Parisavtalet. Fram till 2030 så har man förbundit sig till att minska utsläppen med 45% jämfört med 2019.
Skulle bli koldioxidneutralt
För att kompensera för de utsläpp som blir kvar så lägger Netflix pengar på olika typer av miljösatsningar för att skapa kolsänkor, till exempel bevarandet av mangroveskogar i Colombia. Genom att på det sättet kvitta för sina utsläpp menade Netflix att man skulle kunna kalla sig koldioxidneutralt vid slutet av 2022.
Men detta har man inte lyckats med, enligt Johan Rockström.
– Netflix befinner sig inte vid netto noll. Det är helt enkelt en större utmaning än vad man hade räknat med. De klarar inte av att minska utsläppen i den takt som krävs. De har inte heller kunnat hitta tillräckligt många investeringar i naturlig kollagring, säger han.
Netflix vill inte ställa upp på någon intervju men skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man inte vet ifall netto noll-målet uppnåtts än, och att företaget kommer att publicera mer information om detta i sin kommande hållbarhetsrapport i juni.
Enligt företagets senaste hållbarhetsrapport från 2021, släppte man samma år ut ca 1,5 miljoner ton växthusgaser. Året innan låg utsläppen på drygt en miljoner ton. Enligt rapporten så beror ökningen på de många inspelningar som fick skjutas upp under coronaåret 2020. En majoritet av utsläppen kommer från el och bränsle i samband med tv-produktioner.
“Behöver snåla in”
Johan Rockström menar att Netflix borde gå ut mer i den politiska debatten och föra samtal med regeringar för att pressa på för utbyggnaden av laddstolpar, havsbaserad vindkraft och annan grön energi.
– Det är bekymmersamt att till och med ett av de mest ambitiösa företagen som Netflix som gör, vad jag uppfattar som seriösa försök att nå klimatmålen, inte klarar av det. Jag ser det som ett bevis på att företag inte kan klara den här omställningen helt ensamma.