Humphrey Bogart tänder Lauren Bacalls cigarett år 1951. Foto: SVT/TT

Vanligare med cigaretter på film

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsten Netflix kritiseras för att ha ett stort antal scener med personer som röker i sitt sortiment. Även på vita duken märks en spirande cigarettrend. Därmed frågar Kulturnyheterna sig: har det blivit coolt att röka på film igen?

Den amerikanska anti-rökningsorganisationen Truth initiative har undersökt de 14 populäraste tv-serierna för ungdomar 15-24 år på jakt efter så kallade ”tobaksincidenter” – alltså scener där någon röker eller där tobak finns med på ett eller annat sätt, rapporterar Variety.

Rapporten visar att Netflix-serierna i undersökningen sammanlagt har 319 ”tobaksincidenter”. Allra flest har tv-serien Stranger things med 182 cigarettscener. Även i Orange is the new black, House of cards och dokumentärserien Making a murderer förekommer tobak ofta.

I tv-serien Stranger things spelar Winona Ryder den kedjerökande, ensamstående mamman Joyce Byers. Foto: Netflix

”Dödlig vana för miljoner ungdomar”

Robin Koval, vd på Truth initiative, säger att ökningen av nya strömmningstjänster har lett till ”en övergripande återkomst av rökning i film och tv som glamouriserar och normaliserar en dödlig vana för miljoner intryckskänsliga ungdomar”.   

Och en övergripande ökning har skett – även i filmens värld bolmas det mer. En rapport som presenterades förra året visar att efter en lång trend med minskad rökning på film har det vänt. Mellan 2010-2016 ökade antalet ”tobaksincidenter” med 72 procent, skriver CNN.

Fortfarande en sjunkande trend

Tidigare har en studie av den amerikanska akademikern Dan Romers visat att rökning på film blivit minskat mellan 1950 och 2006. Han jämförde utvecklingen med den minskade tobaksanvändningen i vardagslivet under samma tid.

Men enligt statistik verkar den ökade exponeringen av rökning i film och tv inte ha gett någon tydlig effekt på rökningen i allmänhet. I USA har man kunnat mäta ett stadigt fallande antal rökare mellan 2000 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.