Margareta Svenning, miljöjurist vid Länstyrelsen i Skåne uppger att verkets legala status hos myndigheten – inte är någon status. Nimis och övriga skulpturer i Kullaberg är inte prövade enligt naturreservatets lagstiftning och ingår inte i reservatets faciliteter. Något som har gjort att verken inte handhålls hos Länsstyrelsen längre.
– Det har funnits en gammal konflikt som aldrig fått något rättsligt efterspel. Men det finns inga formella tillstånd. För länge sedan fanns det tvister om bygglov, men domstolarna kom fram till att det inte behövdes, så det har aldrig satts några.
Avråder från besök
Däremot betonar Margareta Svenning att deras ställning i frågan om Nimis istället handlar om att avråda människor från att vistas i anslutning till verken.
– Det är som sagt en fråga som haft en gammal hantering, men som förnärvarande inte hanteras hos myndigheten. Men vi är tydliga med att varken guida till Nimis eller informera om det, inte minst för att det är farligt att röra sig runt där.
Nimis har under åren kommit att bli ett populärt turistmål. Hur ser ni på det?
– Vill man lansera det som en turistattraktion är det upp till kommunen. Enligt länsstyrelsen ingår det inte i de upplevelser som vi vill erbjuda allmänheten.
Hänvisar till Länsstyrelsen
Höganäs kommun tycks dock inte vilja hindra turister från att besöka Nimis. Tvärtom, på kommunens hemsida benämns det som en sevärdhet och turistmål – om än på egen risk. Enligt Torsten Rosin, kommunjurist i Höganäs, är Nimis inget som diskuteras i kommunen. Det huvudsakliga ansvaret för verken hänvisar de till Länsstyrelsen, några egna ärenden kring verket har de inte längre. Men däremot håller han inte med Länsstyrelsen i deras syn på Nimis som potentiellt farligt turistmål.
– Självklart påverkar Nimis turismen. Men jag tror faktiskt att våra turister är väl lämpade att ta hand om sig själva, och att man inte behöver styra deras vägar ut i guds fria natur, säger Torsten Rosin.