Foto: TT Bild/AP.

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur 2016

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske musikern Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur 2016. Det tillkännagav Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på torsdagen, inför en samlad världspress. Beskedet är en skräll i den internationella litteraturvärlden.

”The times they are a-changing”. Den amerikanske musikern Bob Dylan har utsetts till Nobelpristagare i litteratur 2016.

Den idag 75-årige Bob Dylan slog igenom med albumet ”The freewheelin' Bob Dylan” 1963, och har sedan dess varit en av populärmusikens tveklöst största ikoner. Älskad för sin musik, prisad för sina poetiska texter – och nu belönad med litteraturvärldens mest prestigefulla pris.

Nobelpriset i litteratur 2016

Bob Dylan tilldelas Nobelpriset för att ha ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, enligt Svenska Akademiens motivering.

Musikalisk ikon

Den ikoniske låtskrivaren har varit favorittippad i årtionden, men beskedet är en skräll – en musiker vinner det stora litteraturpriset framför förhandsfavoriter som den syriske poeten Adonis och kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o:

– Det är vansinnigt bra låtar som jag har haft med mig hela livet, men jag vet inte om det är bra poesi. 99 procent av alla låtar går sönder när man läser dem, säger en förvånad Svante Weyler, förläggare och Nobelexpert, till Kulturnyheterna.

– Jag är förstummad, jag är jätteförstummad. Nu bryter vi sönder alla barriärer. Det är en helt ny förståelse för litteratur nu, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Född Robert Zimmerman i Duluth, Minnesota, tog han sitt artistnamn i samband med debuten ”Bob Dylan” 1962.

Han karriär efter genombrottet året därpå är nästan oöverskådlig: Bob Dylans historia rymmer några av den amerikanska populärmusikens mest omskrivna perioder.

Från att ha varit den stora protestsångaren under det amerikanska 60-talet med ovannämnda ”Freewheelin”, begick han helgerån genom att kasta sig ut i beatnik-inspirerad, hallucinatorisk rockpoesi på ”Bringing it all back home”.

Den efterföljande albumsviten med ”Highway 61 revisited” (1965) och ”Blonde on blonde” (1966) formar vad som idag räknas till en av populärmusikens främsta trilogier.

Ständigt i förändring

Sedan dess har topparna och dalarna varit många för den amerikanske poeten och låtskrivaren: ”John Wesley Harding” (1967) och ”Blood on the tracks” (1975) hyllades till skyarna, medan den introspektiva ”Self portrait” (1970) och hans kristna period på exempelvis ”Saved” (1980) fick kritikerna att flera gånger om utropa Dylan som över och uträknad.

Men han har ständigt kommit tillbaka på nytt, i live-sviten ”Bootleg series” och på album som ”Time out of mind” (1997). Hans vindlande karriär har cementerat Bob Dylan som en ständigt föränderlig och oberäknelig musikikon.

Evigt turnerande

Som liveartist har han varit ständigt aktuell i fem decennier, på senare år outröttligt turnerande världen över med vad som brukar beskrivas som ”den eviga turnén”.

Ständigt i förvandling, lika oberäknelig som briljant: Att köa in till en konsert med Dylan är att sväva i ovisshet för vilket humör – och vilken av hans många musikaliska sidor – som ska stå på scen just ikväll:

– Han är som en musikens Picasso. Han är hela tiden i rörelse och inom olika ismer och gör om låtar till oigenkännlighet, säger Håkan Lahger, kulturjournalist och Dylan-kännare, till Kulturnyheterna..

Priset kommer att delas ut i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Världsstjärnan har sedan tidigare belönats av Sveriges konung, när han mottog Polarpriset år 2000.

Bob Dylan i urval:

Album:

”The freewheelin' Bob Dylan” (1963)

”Blonde on blonde” (1966)

”John Wesley Harding” (1967)

”Blood on the tracks” (1975)

”Desire” (1976)

”Time out of mind” (1997)

”Love and theft” (2001)

Böcker:

”Tarantula” (1971)

”Chronicles – volume one” (Självbiografi, 2004)

Priser:

Invald i Rock and Roll Hall of Fame (1988)

Grammy Lifetime Achievement Award (1991)

Polarpriset (2000)

Oscar för bästa låt – ”Things have changed” från filmen ”Wonder boys” (2001)

Nobelpriset i litteratur (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet