Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vid börshuset i Gamla stan, Stockholm. Foto: TT

Nobelstiftelsen: Även nästa års litteraturpris kan skjutas upp

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Svenska Akademien fortsätter och nu sätter Nobelstiftelsen hårdare press på institutionen.

Akademien kan förlora litteraturpriset – och flera ledamöter borde lämna sina stolar, säger stiftelsens vd i en intervju med Reuters.

– Om saker och ting fortsätter så här, och om de inte lyckas återfå förtroende, kan vi bli tvungna att ta till drastiska åtgärder, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, till den internationella nyhetsbyrån Reuters.

– Ett sådant steg skulle kunna vara att be om tillstånd att låta någon annan organisation ansvara för priset.

Nobelpriset i litteratur 2019 i fara

Tidigare har bland andra Kungliga Vitterhetsakademien sagt sig vara öppna för att axla uppdraget.

Så sent som i somras sade Heikensten till Financial Times att det finns vissa juridiska svårigheter att se över innan man kan utse någon annan organisation att ta över Nobelpriset.

Ett annat alternativ är att nästa års pris, likt årets, kommer att skjutas upp.

– Om frågan inte har lösts på ett bra sätt snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt, säger Heikensten till Reuters.

Han säger att beslutet om att förtydliga Akademiens stadgar var ett steg i rätt riktning.

– Men de har fortfarande flera steg kvar att ta. Så det ser inte speciellt lovande ut.

Tycker fler borde lämna

Heikensten säger även att det vore bra om fler ledamöter lämnade Akademien, ett uttalande han dock inte vill utveckla. TT har sökt Heikensten via Nobelstiftelsen för ytterligare kommentarer.

Flera experter har pekat på att det finns juridiska möjligheter att låta någon annan organisation ta över ansvaret för priset. En av dem är före detta hovrättsrådet Lennart Frii, som påpekat att den så kallade permutationslagen från 1972 ger möjlighet att ändra eller upphäva sådana förordnanden ”på grund av ändrade förhållanden ej längre kan iakttagas eller har bestämmelsen blivit uppenbart onyttig eller föreligger annat särskilt skäl”.

Det är Kammarkollegiet som beslutar om permutation. Nobelstiftelsens styrelse skulle i detta fall kunna lämna in en sådan ansökan, enligt Frii.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.