Programledare Sami grand prix

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Natalie Carrion om vikten av att lyfta samisk musik. Foto: Ole Kaland /NRK/Simon Sahlin/SVT

”Norge bättre än Sverige på att lyfta samisk musik”

Publicerad

Under lördagen är det dags för samiska Melodifestivalen – Sámi Grand Prix.

– Det är viktigt att musikjournalistiken tar ett ansvar och bevakar den samiska musikscenen, säger Natalie Carrion som ska programleda tävlingen.

Sámi Grand Prix har arrangerats sedan 1990 och brukar beskrivas som den samiska Melodifestivalen. Nytt för i år är att tittarna kommer kunna följa Sámi Grand Prix live med möjlighet att rösta i Melloappen.

– Man får en sån naturlig relation till Sápmi genom tävlingen, det blir också en glädje till det samiska som många gånger kan vara allvarliga samtal i media, säger Natalie Carrion som är en av årets programledare.

Sámi Grand Prix

Bidrar till bredd

Tävlingen äger rum under påskafton i Kautokeino i norra Norge med deltagare från hela Sápmi. Området sträcker sig över delar av Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland.

– Samisk musik är mycket, och det tänker jag också med den här tävlingen, att man får se på en bredd.

Norge bättre än Sverige på att lyfta samisk musik

Just hur man lyfter samisk musik kan enligt Natalie Carrion få en effekt på fördomar.

– Det finns ofta en tanke om vad som är samiskt – som en musik få vill lyssna på, men så är det ju inte alls. Sápmi bjuder på en bredd – pop, rap, ballader!

Natalie Carrion lyfter Norge som ett land i framkant.

– Det de gjort i Norge är dels att musikjournalisterna är på tårna och bevakar den samiska musiken, och dels att spela samisk musik i radio, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att det finns en strategi och att musikjournalistiken också tar ett ansvar här och bevakar den samiska musikscenen. Det är ju inte svårt, det är någon som måste göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sámi Grand Prix

Mer i ämnet