Två män står med blommor på scen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av pristagarna från Stora journalistpriset 2023 Foto: Stora Journalistpriset

Stora journalistpriset till Aftonbladets ”H&M och återvinningen”

Uppdaterad
Publicerad

Stora journalistpriset 2023 tilldelas Aftonbladets Staffan Lindberg och Magnus Wennman för ”H&M och återvinningen”, där de med hjälp av spårare följt klädernas väg till länder på andra sidan jorden.

Juryns motivering till priset för årets avslöjande lyder: ”Med smart metod avslöjas ett berg av lögner bakom den svenska klädjättens gröna fasad.”

I granskningen gömdes spårare i kläder som H&M skulle skicka till återvinning.

– Det var faktiskt rätt chockerande när vi väl kom på plats och fick se allt det här, det var nog värre än vad vi hade trott, sa Magnus Wennman under utdelningen.

Familjen Stenbeck och AI-granskning

Årets berättare tilldelades Svenska Dagbladets Jan Almgren, Adam Svanell, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett för podden ”Dynastin”, om finansmannen Jan Stenbeck och hans familj.

Inas Hamdan på Sydsvenskan tog hem priset för årets förnyare, för ”Bilden av Sverige i Al Jazeera”, där hon med hjälp av AI och språkkunskaper granskade Al Jazeeras roll i att sprida desinformation om Sverige.

Oisín Cantwell blev årets röst

I kategorin årets röst vann Oisín Cantwell, kolumnist och reporter på Aftonbladet.

– Jag tror på rättssäkerheten, den är ju inte särskilt sexig eller populär längre för att uttrycka det milt, och samtidigt är den ju otroligt viktig, utan rättsstat är vi förlorade, sa han i sitt tacktal.

Christina Jutterström prisades

Lukas Bonniers Stora journalistpris gick i år till Christina Jutterström, före detta chef på bland annat Dagens nyheter och Expressen och tidigare vd på SVT. Hon blev på flera av sina poster den allra första kvinnan.

– Jag har alltid, genom alla de här jobben där jag varit chef, varit väldigt medveten om att det finns kvinnor omkring mig som jag ska hjälpa till att lyfta, därför att tittare, läsare, lyssnare består av 50 procent män och 50 procent kvinnor, sa hon i sitt tacktal.

om stora journalistpriset

Stora journalistpriset delas ut i fem klasser: Årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst och Lukas Bonniers stora journalistpris, som delas ut ”till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.”

Priset delas ut av Bonnier AB sedan 1996 för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

Vinnare av stora journalistpriset 2023

Årets berättare:

Jan Almgren, Adam Svanell, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett för Dynastin (Svenska Dagbladet)

Årets förnyare:

Inas Hamdan för Bilden av Sverige i Al Jazeera (Sydsvenskan)

Årets röst:

Oisín Cantwell

Årets avslöjande:

Staffan Lindberg och Magnus Wennman för H&M och återvinningen (Aftonbladet)

Lukas Bonniers stora journalistpris:

Christina Jutterström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.