• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den Norske Opera & Ballett är en av institutionerna där anställda strejkar. Foto: TT

Hundratals norska kulturarbetare går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen har norska kulturarbetare gått ut i strejk. I nuläget rör det sig om 220 anställda på Norges största scener för bland annat opera och orkester som strejkar.

– Vi strejkar för lika pension för kvinnor och män. Man skulle inte kunna tro att det är nödvändigt 2021, säger Åshild Mjelde Nordås, rekvisitör på Det norske teatret i Oslo.

Den åttonde september väntas ytterligare 215 fackmedlemmar ansluta från institutioner i Kristiansand och Trondheim.

– Vi hoppas strejken blir så kort som möjligt, men det finns en stor risk att den blir långvarig. Att det blir två veckor eller kanske en månad, säger Åshild Mjelde Nordås.

Ända sedan det nuvarande pensionssystemet infördes 2016 har det funnits en konflikt mellan fackförbund och arbetsgivare.

Hoppades slippa strejk

Under torsdagen satte sig fackförbunden ner för att medla med arbetsgivarorganisationen Spekter. Men parterna lyckades inte bli eniga om en lösning, vilket föranlett strejken.

–  Det kom inte som en chock. Fast vi hade hoppats att vi skulle slippa strejka, säger Åshild Mjelde Nordås.

”Det är obegripligt”

Kulturarbetarna som strejkar arbetar på flera av landets största scener, bland annat i Operahuset, på Nationalteatern i Oslo och i Bergens filharmoniska orkester.

Arbetsgivarorganisationen Spekter menar att det nuvarande pensionssystemet inte behöver förändras.

– Det är obegripligt att LO väljer att slå till på teatrar, orkestrar och operor för att ersätta Norges bästa avgiftsbestämda pensionssystem. LO:s krav kommer försvaga kulturinstitutionernas ekonomiska förutsägbarhet, säger Anne-Kari Bratten, VD i Spekter, till NRK.

Kulturnyheterna har sökt Spekter men de har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.