En ny hiss, en bro och över 1700 kvadratmeter ingår i Nordiska museets storsatsning. Under en kronologisk promenad får besökaren vandra från 1500-talet till nutid. Över 4000 föremål står uppradade i olika montrar, och för att strukturera upp det hela har man jobbat visuellt.
– För mig är hela den här utställningen en konstskatt, vi har jobbat jättemycket med att hantverket ska komma fram, säger producenten Matti Shevchenko Sandin.
”Inte Mona Lisa direkt, kan vara en liten sko”
De olika rummen går i olika färgskalor – ett samarbete mellan formgivare, intendenter och externa konstnärer. I 1700-talets gröna trädgård är det till exempel den brittiske konstnären Anastasia Martynova som tillverkat de löv som pryder väggarna.
– Formen är lika viktig för att lyfta fram våra föremål, ibland är det ju inte Mona Lisa direkt, utan det kan vara en liten sko. Då behöver den få den värmen kring sig, för att visa sin fantastiska historia, berättar Matti Shevchenko Sandin.
Begränsat urval
Till skillnad från tidigare utställningar innehåller ”Nordbor” en blandning av teman och berättelser.
– Förut har vi till exempel gjort en utställning om folkkonst, eller en om Sápmi enbart. Men människor har alltid haft utbyten med varandra. Därför har vi satt in allt samtidigt, förklarar Matti Shevchenko Sandin och fortsätter:
– Du kan läsa den samiska historien, romernas historia, det dyker upp en homosexuell man under 1900-talet – vi försöker sammanfoga alla berättelser till ett flätverk.