Pontus Hultén framför Moderna Museet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Hultén och den nya dokumentären i videon. Foto: Pressens Bild

Ny dokumentär skildrar ”konstens Ingmar Bergman”

Uppdaterad
Publicerad

Konstsamlaren och museimannen Pontus Hultén var med och tog popkonsten till Sverige, men blev även huvudperson i en av Konstsveriges mest ökända skandaler.

Nu skildras hans karriär och liv i en ny dokumentär.

– Med den här filmen försöker jag ge en samtida blick på Pontus Hultén och hans gärning, säger regissör Ann-Linn Guillou.

Pontus Hultén blev chef för Moderna Museet i Stockholm 1960. Under hans ledning blev Sverige en internationell storspelare inom konst- och museivärlden och besökarna flockades för att se konstutställningar som bröt ny mark.

– Vad han har gjort för Sverige som konstnation är i princip oöverträffat, det finns vissa som pratar om honom som en konstens Ingmar Bergman, säger Ann-Linn Guillou som gjort filmen för SVT.

Låg bakom skandal

Efter sin död 2006 kom Hulténs anseende att skakas om ordentligt. Det uppdagades att han under slutet av karriären sålt ett flertal nytillverkade kopior av boxar som han intygade hade varit en del av Moderna museets Andy Warhol-utställning 1968.

Boxarna som använts i konstverket var av det amerikanska märket Brillo, som producerade stålull. Den uppmärksammade episoden kom att benämnas som Brillo-skandalen.

– Jag har funderat jättemycket på varför han gjorde det. Det är synd att han inte lever längre, då hade jag frågat honom, säger Guillou.

Hör mer om Hultén och den nya dokumentären i videon.
Se filmen
”Pontus Hultén: Succéerna och Brilloskandalen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.