parisa liljestrand om musikscenerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill kulturminister Parisa Liljestrand (M) se fler privata sponsorer i svenskt kulturliv? I videon utvecklar hon. Foto: Samuel Steén/TT/SVT

Ny rapport: Skattelättnader kan stärka svensk livemusik

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar behövs för att få fler och bättre livemusikscener i landet, menar Kulturrådet i en ny rapport. Förutom statligt stöd föreslås skattelättnader för att locka fler privata sponsorer.

Kulturrådets nya rapport kartlägger läget för musikscenerna i Sverige, och är beställd av kulturministern Parisa Liljestrand(M).

Ett av exemplen som tas upp i rapporten är Borås, där antalet scener för livemusik har minskat.

– Vi ser ett stort behov av en mellanstor scen som också är inriktad på mer alternativ musik, populärmusik och även sådant som inte alltid är så gångbart kommersiellt, säger kulturnämndens ordförande Viktor Åberg (S) till SVT.

Men musikscener kostar en del. Lokalerna behöver bland annat ligga centralt för att locka publik, vara anpassade för ändamålet och ljudisoleras för att inte störa omgivningen för mycket.

Skattelättnader ska locka sponsorer

I den nya rapporten föreslår Kulturrådet att staten skjuter in skattepengar som ska fördelas över landet efter behov. Ett annat förslag i rapporten är att införa skattelättnader för att locka fler privata sponsorer.

Hur ska Sveriges musikscener finansieras? I videon ovan utvecklar Viktor Åberg (S) och kulturminister Parisa Liljestrand (M) sina resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.