Världsmusikscenen Stallet ser ut att bli kvar på Musikaliska

Uppdaterad
Publicerad

Världsmusikscenen Stallet tycks få vara kvar på Musikaliska i Stockholm fram till nästa sommar. Förra veckan meddelade Blåsarsymfonikerna, som också huserar i lokalerna, att de lämnar lokalerna efter en utdragen hyrestvist med Statens fastighetsverk.

I december förra året meddelade Statens fastighetsverk (SFV), som äger huset, att hyran skulle höjas med cirka 60 procent, något som förstahandshyresgästen Blåsarsymfonikerna motsatte sig med hänvisning till husets bristande skick.  

Efter utdragna förhandlingar under våren, där närmare 27 000 personer skrev under ett upprop, valde Blåsarsymfonikerna att lämna lokalerna. 

Stallet blir kvar  

Stallet – världens musik håller också till i lokalerna på Nybrokajen tillsammans med musikkollektivet Blinda Tigern, operatören Musikaliska kvarteret och fram tills nu, Blåsarsymfonikerna. Efter ett möte med Statens fastighetsverk under måndagen säger Peter Bothén, verksamhetsledare på Stallet, att folkmusikscenen blir kvar på Musikaliska.

– Fastighetsverket upprepade flera gånger att man vill ha en dialog med oss och gärna vill att vi är kvar. Om inget annat händer är vi kvar hösten och våren, säger Peter Bothén och tillägger:

– Inget är underskrivet, vi ska få ett besked före den 7 juli med mer konkreta detaljer.

Viktigt för musiklivet

Vad hyran kommer att landa på för Stallet är ännu oklart. Till och med 30 augusti hyr Stallet av Blåsarsymfonikerna.

– Därefter kan det bli så att vi hyr av operatören Musikaliska kvarteret eller direkt av Fastighetsverket. Vår ambition är att få ett förstahandskontrakt. Vi är beredda på en hyreshöjning, men blir den alldeles för kraftig är det ju samma sak som att säga till en verksamhet att ”här får ni inte vara”, säger Peter Bothén.

För Stallet är det viktigt att vara kvar i lokalerna.

– Vi hoppas att kvarteret ska fyllas med musik igen. Det är ingen som riktigt tar något ansvar för de här mötesplatserna. Vi får kulturstöd, men kulturstöd ska inte gå till hyror. Vi tycker att det borde finnas kulturhyror, säger Peter Bothén.

Myndighetens svar

Statens fastighetsverk skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de inte kommentar den pågående processen.

– Vi kan inte bekräfta något utan diskussionerna pågår fortfarande, skriver Maria Uggla, myndighetens pressansvarige.

Om Musikaliska kvarteret

Musikaliska kvarteret är Sveriges första konserthus, ritat av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Det byggdes 1877 som en storsatsning av Musikaliska Akademin med musikskola och bibliotek. De första nobelprisen ut delades ut här och storheter som Birgit Nilsson och Hugo Alfvén har uppträtt i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.