Ny enkät: Nio av tio bibliotekarier vill inte ha anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett förslag i Tidöavtalet kan offentliganställda bli skyldiga att anmäla till polisen och Migrationsverket om de i sitt jobb får veta att någon vistas i Sverige utan tillstånd. Fackförbundet Dik har i en enkät undersökt hur deras biblioteksanställda ställer sig till förslaget.

– Det är ett rungande nej, säger Diks förbundsordförande Anna Troberg.

Fackförbundet Dik organiserar yrkesgrupper inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. Nu har de undersökt hur deras biblioteksanställda medlemmar ser på förslaget, som man från fackförbundets håll menar strider mot bibliotekslagen.

– Biblioteken ska vara till för alla, punkt. Men det är ju inte till för alla om vissa kan bli anmälda om de kommer in på biblioteken, säger Anna Troberg.

I fritexten till enkäterna är det hundratals biblioteksanställda som skriver att det skulle kännas oetiskt att behöva anmäla papperslösa. Flera säger också att de skulle säga upp sig eller helt enkelt vägra göra en anmälan om förslaget blir verklighet.

– Man har blivit bibliotekarie för att man vill hjälpa människor att hitta litteratur och information på olika sätt. Man vill absolut under inga omständigheter ägna sig åt att ange folk som redan är väldigt utsatta, säger Anna Troberg.

Flera fackförbund har protesterat

En utredning om hur anmälningsplikten ska kunna fungera i praktiken ska tillsättas i närtid, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Sedan tidigare har flera andra yrkesgrupper och fackförbund, som läkare, lärare och jurister, vänt sig mot att omfattas av en anmälningsplikt.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard säger att syftet med anmälningsplikten är att alla delar av det offentliga samhället ska hjälpas åt att hitta personer som vistas i Sverige utan tillstånd, och att se till att beslut som fattats av rättsväsendet också efterlevs.

– Sen skulle jag vända mig emot uttrycket att det skulle vara ett angiverisamhälle. Det här handlar ju om offentliganställda i sin tjänst. Det handlar inte om privatpersoner som ska göra det här mot medmänniskor, säger hon till Kulturnyheterna.

Så svarade de biblioteksanställda i DIK:s undersökning

1891 biblioteksanställda DIK-medlemmar har svarat på frågan om vad de tycker om det politiska förslaget om anmälningsplikt.

86 procent av DIK:s biblioteksanställda medlemmar tycker att förslaget är mycket dåligt och 7 procent att det är ganska dåligt.

3 procent tycker att förslaget är bra.

Enkäten hade en svarsfrekvens på 42 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.