Skaparen bakom succémusikalen Hamilton, Lin-Manuel Miranda, står även bakom Broadwaymusikalen In the Heights som har filmatiserats med biopremiär 2021. Även Steven Spielbergs nytolkning av West side story och high school-dramat Dear Evan Hansen är filmadaptioner som går att se på vita duken i år.
Filmvetaren Desirée Garcia är verksam vid Darthmouth college i USA och har specialiserat sig på musikaler.
– Jag är inte förvånad över uppsjön av musikalfilmer. Musikaler är på ett sätt alltid relevanta men kanske extra mycket i tider av rädsla och oro då de erbjuder en slags tröst. Musikaler talar direkt till våra känslor av isolering, alienation och nostalgi över hur livet brukade vara, säger Desirée Garcia.
Tar upp samhällsfrågor
Dear Evan Hansen handlar om psykisk ohälsa och social isolering, medan In the Heights skildrar vänskap och sammanhållning bland latinamerikaner i New York. Musikaler har ända sedan 30-talet tagit upp viktiga samhällsfrågor, berättar Desirée Garcia.
– 30-talsfilmer av Warner Bros berör explicit frågor om arbetslöshet och fattigdom under depressionen. Under andra världskriget blev musikalerna istället patriotiska och erbjöd en bild av vad vi kämpar för. Musikalerna från 60- och 70-talen tog sig an den tidens sociala problem, säger Desirée Garcia.
En banbrytande musikal var West side story som handlar om gängbråk, rasism och den amerikanska drömmen. Den hade premiär på Broadway 1957 och blev film 1961.
– Under efterkrigstiden fanns en bild av att alla hade eget hem, egen bil och att samhället blomstrade. Att West side story kom in och sa ”nej, så är det inte, gatorna är smutsiga och byggnaderna fallfärdiga och vi har stora problem med hat och diskriminering i vårt samhälle”, var rätt radikalt vid den tiden, säger Desirée Garcia.
Ny våg av musikalfilmer
Den nya vågens musikalfilmer speglar i stället vår tid, menar Garcia. Skaparen av In the Heights porträtterar till exempel latinamerikaner på ett nytt sätt inom genren.
– Jag tror att Miranda avsiktligt visar olika typer av latinamerikaner i New York, inte bara puertorikaner som i West side story. Han skildrar också latinamerikaner som redan hävdat USA som sitt hem. De kämpar inte för att passa in, säger hon.
Desirée Garcia liknar musikalen vid poesi och säger att även om genren aldrig kommer att bli lika stor som under guldåldern på 20- och 30-talen, kommer den alltid att ha en publik.
– Visst visar musikalen verkliga situationer och karaktärer men på samma gång har den kapaciteten att plötsligt förflytta oss till ett annan värld, där logiken inte gäller längre. Den har också en speciell förmåga att förmedla känslor genom dans och sång.
Musikaler med premiär 2021
Annette – Nyskriven musikal med manus av Sparksbröderna Ron och Russell Mael ihop med Leos Carax som även regisserat filmen. Rockoperan kretsar kring en standupkomiker och en operasångerska, spelade av Adam Driver och Marion Cotillard, som får ett mystiskt barn i hop. Har svensk biopremiär 17 december.
Cinderella – Skriven och regisserad av Kay Cannon. Camila Cabello gör sin skådespelardebut och spelar Askungen. Idina Menzel och Pierce Brosnan är också med i musikalen som är en jukeboxmusikal. Hade premiär på Amazon Prime 3 september.
Dear Evan Hansen - Broadwaymusikalen är skapad av Benj Pasek, Justin Paul och Steven Levenson. Den är belönad med flera Tony-, Grammy- och Emmypriser. Ben Platt spelar huvudrollen som isolerad high school-elev som går långt för att känna social tillhörighet. Svensk biopremiär 5 november.
Diana the musical – Bygger på prinsessan Dianas liv. Hade premiär på Netflix 1 oktober.
Everyone’s talking about Jamie – En coming of age-historia om en 16-årig tonåring och dragqueen som trotsar fördomar och mobbing. Från början en Broadwaymusikal som baserar sig på en bok av Tom MacRae, musiken är skriven av Dan Gillespie Sells.
In the Heights – Musikal av Lin-Manuel Miranda som även skrivit och tonsatt Hamilton. Filmen regisseras av Jon M. Chu, skaparen av Crazy Rich Asians. In the Heights hade svensk biopremiär 21 juni.
Tick, tick... boom – Skriven av den amerikanske kompositören Jonathan Larson. Handlar om en aspirerande kompositör i New York under 90-talet som oroar sig för att han har gjort fel livsval. Filmen är regisserad av Lin-Manuel Miranda. Hade premiär på Netflix 19 november.
Respect – Regisserad av Liesl Tommy. Filmen följer Aretha Franklins resa från ung gospelsångerska till internationell superstjärna. Hade svensk biopremiär 13 augusti.
West side story – Ursprungligen en musikal från 1957 med text och musik av Leonard Bernstein och Stephen Sondheim. Berättelsen följer två rivaliserande gäng på Upper West Side och är löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia. Blev musikalfilm 1961 och kommer nu i en ny version av Steven Spielberg. Svensk biopremiär 10 december.