Kulturnyheterna erfar: Nya inval på agendan – men Frostensons framtid fortsatt oklar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien hoppas offentliggöra två nya ledamöter på fredagen, men samtidigt som nya väljs in kvarstår frågetecknen kring Katarina Frostenson. Det uppger källor för Kulturnyheterna. Den enighet som ständige sekreteraren tidigare har talat om verkar inte finnas.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har en majoritet i Akademien röstat för att förmå poeten Katarina Frostenson att lämna sin stol. Men den interna oenigheten i frågan om Frostenson är inte löst. 

Tog sig ur låsning

Bakgrunden till omröstningen om Frostenson är att Akademien suttit i ett låst läge. Enligt Akademiens stadgar krävs att tolv ledamöter deltar när nya personer väljs in. De tre avhopparnas (Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius) röster har därför varit nödvändiga för att uppnå kravet så att inval blir möjligt. 

Krisen i Svenska Akademien

Samtidigt har både Nobelstiftelsen och hovet satt press på Akademien att gå avhopparna till viljes och få ut Frostenson, enligt bland annat ledamoten Göran Malmqvist. 

Fler inval väntas 

Efter beslutet att Frostenson ska förmås att utträda kunde Akademien välja in två nya ledamöter: poeten Jila Mossaed och juristen Eric M. Runesson. 

Ikväll väljs ytterligare två ledamöter in, erfar Kulturnyheterna. Om allt går som det brukar offentliggörs namnen under fredagen efter att kungen godkänt dem. Akademien har tidigare sagt att de vill välja in två författare eller litteraturvetare och några namn som förekommit i spekulationer är författarna Lena Andersson och Aris Fioretos samt dramatikern Lars Norén.

SVT har sökt akademieledamöter, men ingen vill i nuläget kommentera eventuella nya ledamöter.

– Jag vet inte om vi lyckas ikväll. Allting är väldigt ovisst just nu, säger Per Wästberg till SVT.

Men konflikten kvarstår 

Ständige sekreteraren Anders Olsson har sagt till Kulturnyheterna att Akademien nått en gemensam linje kring Katarina Frostensons framtid, men flera källor tecknar en annan bild.  

Enligt uppgifter fanns majoriteten inte för bara ett par veckor sedan, och enigheten var heller inte fullständig vid omröstningen: tre ledamöter var emot att hon skulle förmås att lämna.

Beslutet att följa avhopparnas vilja ska delvis ha berott på att ledamöter som tidigare försvarat Frostensons rättigheter, nu har gett efter för påtryckningar från Nobelstiftelsen och hovet. Och än så länge har Katarina Frostenson inte meddelat om hon tänker lämna sin stol. 

Tidigare har Katarina Frostenson sagt sig blivit orättvist behandlad, till exempel har hon inte fått ge sin version av de anklagelser som riktats mot hennes make och henne själv. Katarina Frostenson är heller inte åtalad för något brott, Ekobrottsmyndigheten utreder ännu hur ekonomin skötts på den kulturscen hon drivit med sin make.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet