– Kulturen är politiskt styrd, och vi vill arbeta för att öka den konstnärliga friheten, säger Eline Sigfusson.
Hon är projektledare för tankesmedjan A/nordi/c, som lanserades på Bokmässan under torsdagen. Den beskriver sig som politiskt obunden och som den första tankesmedjan i Norden att helt och hållet fokusera på kulturpolitik.
Eftersom de nordiska ländernas kulturpolitik har både likheter och skillnader hoppas man kunna lära sig av varandra och driva gemensamma frågor. En fråga som står högt på tankesmedjans dagordning just nu är konstnärlig frihet.
Kulturskapare anpassar sig efter krav
Ämnet har diskuterats mycket, särskilt sedan Myndigheten för kulturanalys publicerade en rapport som visade att kulturskapare anpassar sitt skapande utifrån vad de tror krävs för att få ekonomiskt stöd av institutionerna.
– Det kan vara vikten av jämställdhet, hbtq eller nationella minoriteter... frågor som kanske inte primärt handlar om den konstnärliga kvalitén men som är viktiga för bidragsgivare och offentligheten, säger Eva Bergquist som är strategisk rådgivare för tankesmedjan och förvaltningschef för kulturförvaltningen i Stockholm.
Enligt Eline Sigfusson och Eva Bergquist behöver man blicka tillbaka i historien för att förstå varför kulturlivet blivit allt mer politiskt styrt. I videon kan du se hur kulturpolitiken utvecklats från 50-talet och framåt.