– Litteratur är ett sätt att föreställa sig en annan värld och ett annat liv, och av den anledningen tycker jag den är jätteviktig just i klimatomställningen, säger författaren Karin Janson.
Hennes senaste roman Möjlighet till självhushållning är en humoristisk skildring av ett Örebropar som flyttar till landsbygden för att försöka bli självhushållande. Ett naturnära liv är också temat i Åsa Liabäcks roman i Hjärtat av Ådala, där trädgårdsodling blir räddningen för en olycklig själ.
Grön våg märks i statistiken
Böckerna är två exempel på skildringar av en grön våg som även anas i befolkningsstatistiken: fler flyttar ut från storstäderna, än in. Författaren Karin Janson är själv uppvuxen i Dalarna, och har sett landsbygdens statusskiftningar över tid. Just nu beskriver hon landsbygden som ”superhet”, men hon hoppas att intresset är genuint och håller i sig.
– Klimathotet är en viktig anledning till att många vill flytta ut nu... man vill vara lite självhushållande, säger hon.
Optimism behövs
Ofta är klimatfrågor förknippade med oro eller skam, och skildringarna i kulturen dystopiska. Kanske behövs fler optimistiska berättelser som motvikt?
– Det finns absolut en plats för klimatfrågan i feelgood. Feelgood för mig handlar ju om människans inneboende kapacitet: att vi kan mycket mer än vi kanske tror om oss själva, att man kan åstadkomma saker tillsammans och att det alltid finns hopp. Jag tror att människor behöver känna glädje.