Bronsstatyerna Flora av Nils Möllerberg och Wendisten av Axel Olsson stals i Kristianstad i november 2019. Polisen söker tips från allmänheten om konstverkens öde. Foto: Kristianstad kommun

Nya stölder av offentlig konst – bronsstatyer lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Bronsstatyer i offentlig miljö lever ett farligt liv. Senast var det ”Ung pojke” som försvann utanför en gymnasieskola i Ystad, och han delar sitt öde med konstverk i flera andra städer.

– Enormt frustrerande, säger en konsthallschef.

”Monumentet” i Lund har under hösten bestulits på kanonrör och kanonkulor. I Kävlinge försvann statyn ”Flora” ett år tidigare. Kristianstad förlorade två statyer i november och ytterligare sju 2015.

– Vi har över 100 skulpturer i kommunen och de som har försvunnit är bronsskulpturer, så vi tror att det är materialvärdet de är ute efter. Det är metalltjuvar som vill åt metallen och inte skulpturen egentligen, säger Marika Reuterswärd, konsthallschef i Kristianstad.

Eftersom statyerna inte har dykt upp på andrahandsmarknaden är risken stor att de helt enkelt smälts ner.

Låsta innergårdar

Sedan tidigare har kommunen dna-märkt alla skulpturer och satt upp avskräckande skyltar om detta. Men till ingen nytta.

Vissa kommunägda konstverk har flyttats till låsta innergårdar, men Marika Reuterswärd ser inte det som en rimlig lösning att flytta alla konstverk som är i riskzonen.

– De är ofta skapade för en viss specifik plats och då kan man inte flytta dem utan konstnärens godkännande.

Kommunen överväger också att 3D-scanna alla skulpturer i riskmiljö för att de ska gå att återskapa efter en eventuell stöld. Ett krav på konst som köps in till kommunen i framtiden kommer vara att de har en integrerad larmfunktion.

Länsat på kanoner

”Monumentet” i Lund restes i slutet av 1800-talet till minne av det blodiga slaget vid Lund 1676 och står i en egen park. I oktober stod det klart att det länsats på fem kanoner och flera kanonkulor.

– Det är upprörande och tråkigt, säger Emil Nilsson, ansvarig för offentlig konst i Lunds kommun.

Stölden polisanmäldes, men de stulna metalldelarna är inte återfunna. Ambitionen har varit en snabb renovering, men det har visat sig bli en utdragen process, enligt Emil Nilsson.

En konservator med rätt kvalifikationer måste besiktiga verket och komma med förslag på hur det bäst ska upprustas och en diskussion måste sedan föras med försäkringsbolaget.

I Lund diskuteras nu en eventuell framtida dna-märkning av den offentliga konst som tillhör kommunen.

Under jullovet

I Ystad upptäcktes vid skolstarten efter jullovet att en skulptur föreställande en ung pojke i ett snäckskal försvunnit utanför Österportskolan. Även här diskuteras nu dna-märkning och eventuell framtida bevakning av skulpturer. Kanske kommer även larm att installeras, enligt konsthallschef Ýrr Jónasdóttir.

Hon har svårt att komma över stölden.

– Den är en del av kulturarvet, ett unikt objekt som stått utanför en gymnasieskola. Det är bedrövligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.