Salman Rushdies angripare Hadi Matar åtalas för att ha stöttat den terroriststämplade gruppen Hizbollah. Foto: Ebrahim Noroozi/AP och Gene J. Puskar/AP

Nytt åtal mot Rushdies förövare: misstänks stötta Hizbollah

Publicerad

Salman Rushdies förövare Hadi Matar åtalas för att stötta terroriststämplade gruppen Hizbollah. Åtalet kommer drygt en månad innan rättegången om knivattacken ska inledas.

I augusti 2022 knivhöggs författaren Salman Rushdie 13 gånger av den då 24-årige Hadi Matar. Rushdie överlevde attacken, men blev blind på ena ögat.

Hadi Matar står åtalad för mordförsök och har suttit häktad sedan attacken då han greps på platsen. Nu åtalats han även för att ha stöttat den terroriststämplade gruppen Hizbollah.

Enligt BBC hävdar åklagaren att Matar mellan september 2020 och augusti 2022 försökt skicka ”materiellt stöd och tillgångar” till gruppen, som har sitt säte i Libanon. De nya åtalspunkterna kommer veckor efter att han avböjde ett erbjudande från åklagaren som skulle ha gett honom ett kortare fängelsestraff om han erkände sig skyldig till mordförsöket på Rushdie.

Matars avdokat säger till BBC att Matar nekar till båda anklagelserna.

I en intervju med New York Post från häktet har Matar tidigare uppgett att han uppfattar Salman Rushdie som en person som angriper Islam: Då sa han också att han bara läst ett par sidor i ”Satansverserna” – romanen som fördömdes av Irans ledning – men ville inte svara på om hans attack hade något samband med den uppmaning att döda Rushdie som utfärdades av Irans ledare Khomeini 1989.

Rättegången om mordförsöket på Salman Rushdie skulle inletts i januari i år i Chautauqua i delstaten New York där attacken ägde rum, men sköts upp i samband med att Rushdie publicerade memoaren ”Kniv” som handlar om knivattacken. Domaren bedömde då att boken kunde räknas som bevisning. Rättegångsstarten är nu satt till den 9 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.