Regeringen vill se nytt pensionssystem för scenkonsten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår till slut ett nytt pensionsavtal för scenkonstområdet. Branschen välkomnar förändring.

Pensionssystemet för kulturarbetare på landets scener har fått hård kritik under flera årtionden. Oförutsägbart och omöjligt att planera, säger arbetsgivarna. För låga pensionsnivåer, säger facket. Ändå har problemet inte lösts.

I budgetpropositionen för 2014 kommer regeringen med ett förslag som kan bli ett steg mot en lösning på problemen kring pensionerna inom scenkonstområdet.

Kulturbudgeten 2013

Omskolning i stället för pension?

Enligt regeringens nya förslag ska det bland annat finnas möjlighet till omskolning för scenkonstarbetare. Det berör särskilt dem som av konstnärliga eller fysiska skäl inte kan arbeta till en ålder av 65. Dansare kan till exempel gå i pension vid 41, och som det ser ut nu får scenkonstanställda som går i pension tidigt ta ut motsvarande 65 procent av lönen innan de fyller 65 år.

Kulturministern säger att en avveckling av den nuvarande statliga pensionsordningen inte kommer att medföra några minskade statliga anslag till institutionerna.

”Glad och överraskad”

Teaterförbundet är försiktigt positivt till de nya tankegångarna. Anna Carlsson, ordförande för Teaterförbundet, uttrycker både glädje och oro:

– Jag är mycket glad och överraskad över att regeringen nu verkligen visar att de vill lösa den här segdragna pensionsfrågan. Det är väldigt positivt att pengarna ska finnas kvar inom systemet, säger Carlsson och fortsätter:

– Det oroar mig att man är tydlig från ministerns sida och säger: ”Alla pengar behöver inte gå till löner eller pensioner, utan kan gå till annan kompetenshöjande verksamhet”. Kanske att det går till produktion av teater eller något annat.

Slår ett slag för frilansarna

Teaterförbundets ordförande tycker att det är särskilt viktigt att det nya pensionsavtalet är utformat så att det passar frilansarna i branschen.

– Vi vill ha ett modernt och effektivt pensionssystem, som faktiskt också gagnar alla de frilansare som finns. Scenkonstvärlden är i dag en frilansarbetsmarknad. Det är viktig att vi i det fallet är moderna och ser till att de som betalat in pengar till systemet, också ska ha någonting för dem, säger Anna Carlsson till Kulturnyheterna.

Arbetsgivarna positiva

Svensk scenkonst – branschorganisationen för scenkonstens arbetsgivare – välkomnar också nyheten från regeringen. I ett uttalande skriver organisationen att det nuvarande pensionssystemet har inneburit stora förluster för både arbetsgivare och anställda, särskilt för frilansarna. 

Regeringen vill se en övergång till ett nytt kollektivavtalsreglerat pensionssystem från och med den första januari 2015. Övergången ska ta fem år. Villkoren för det nya pensionsavtalet ska regleras helt av parterna på scenkonstområdet.

Totalt är det ett 60-tal institutioner med cirka 5 700 anställda inom yrkeskategorierna dansare, sångare, musiker och skådespelare som berörs av förslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2013

Mer i ämnet