Nytt rekord för Fågelsångsnatten – nära en halv miljon lyssnare

Uppdaterad
Publicerad

460 000 personer lyssnade på Fågelsångsnatten i Sveriges radio P1 någon gång under den åtta timmar långa sändningen – det är mer än 20 procent fler än förra året och nästan dubbelt så många som under en vanlig P1-natt.

– Vi är väldigt mycket mer nöjda i år. Vi har hittat formen, säger Helena Söderlundh, producent på Naturmorgon i P1.

Klockan 00.02 29 maj startade en åtta timmar lång sändning i Sveriges radio P1, med fågelsång från hela Sverige. Fågelsångsnatten sändes för första gången förra våren, och i år var det 20 procent fler som lyssnade på programmet – närmare bestämt 460 000 personer.

– Vi har hittat formen, och det känns som att lyssnarna verkar tycka om det. Vi har i stort sett fått bara väldigt glada tillrop, så ja, vi är jätteglada, säger Helena Söderlundh.

Naturmorgons programledare Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall var stationerade i Osaby söder om Växjö tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson. Dessutom hördes fågelsång direkt från Abisko i Lappland, Ånnsjön i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland och Stenåsabadet på Öland.

Höjpunkten

Sändningens höjdpunkt inföll mellan klockan 04 och 05. Då sändes en timmes oavbruten fågelsång. Efter förra årets program var det många som hörde av sig och önskade mer ”ren” fågelsång, utan programledarnas eller experternas kommentarer.

– Det är verkligen direkt. Vi kommer till Öland där rödbenorna är helt tokiga, och sedan landar plötsligt en knölsvan med ett plask. Det blir så mycket bilder som man kan göra sig i huvudet själv, säger Helena Söderlundh.

– Det ligger nära själen. För många betyder fågelsång att livet återvänder, att man får en ny chans, fortsätter hon.

Totalt fångade de upp ljudet från 71 olika fågelarter under årets upplaga av Fågelsångsnatten. Programmet finns att lyssna på i efterhand som podd i appen SR play och på Naturmorgons hemsida.

Helena Söderlundh berättar om årets Fågelsångsnatt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.