Se Karin Eklundh om varför körsången borde bli ett kärnämne i skolan. Foto: SVT, TT

Körsverige ryter ifrån: ”Vi måste prioriteras”

Uppdaterad
Publicerad

Körsången är på väg att tystna i samhället. Det menar Sveriges organiserade körliv som gått samman i ett upprop för att lyfta sångens betydelse i samhället.

Sveriges körförbund, Ung i kör och Sjung i kyrkan är några av de organisationer som under onsdagen gick ut med ett upprop. De menar att körsång tillsammans med andra estetiska ämnen hamnar i skymundan av en allt hårdare politisk retorik.

Organisationerna pekar på att körsången är en betydande folkrörelse i Sverige som bidrar till bättre fysiskt och psykiskt mående.

– Vi ser ett skriande behov av medvetenhet och folkbildning kring de estetiska värdena som verkligen kommit i skymundan i den politiska debatten, säger Karin Eklundh förbundsdirektör på Sveriges körförbund.

Eklundh menar vidare att körsången är viktig och en kraftfull mötesplats då det för många blir som en familj och en plats där man som deltagare får uttrycka sig.

– Problemet vi ser är att man räknar inte in kulturaspekten när vi talar om psykisk ohälsa, när vi talar om brottslighet eller när vi talar om annat lidande, där de estetiska uttrycket är avgörande att ha tillgång till.

”Likställ estetiska ämnen med kärnämnen”

I uppropet presenteras flera uppmaningar till både civilsamhället och politiska makthavare. En av dessa är att estetiska ämnen bör likställas med kärnämnen i skolan och att kulturskolor bör stärkas med extra resurser.

– Vi vet att den punkten är kontroversiell, säger Eklundh.

Är det lika viktigt att prioritera som kärnämnena som ändå bygger vårt samhälle?

– Det menar vi att de estetiska ämnena också gör. Och skär vi bort de delarna, vilket har skett i stor utsträckning, så får vi ett samhälle som inte är friskt.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) för att kommentera uppropet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.